Unul dintre blocurile gigantice de piatră cunoscute drept ”turnurile” Ocolașului Mare, de pe masivul Ceahlău, s-a prăbușit din cauze naturale, a anunțat Salvamont Neamț. Stânca cu greutatea de câteva sute de tone a traversat poteca turistică ce lega Ocolașul Mic de Cabana Dochia într-un moment în care pe traseu nu erau grupuri de turiști.
“Din cauze naturale, din cauza fenomenului dezgheț – îngheț și al eroziunii îndelungate, cel puțin din ceea ce spune specialistul nostru în geologie, conglomeratul calcaros a fost erodat și a apărut inevitabil această prăbușire, 100% naturală”, a declarat șeful Serviciului Salvamont Neamț, Raul Papalicef.
Potrivit acestuia, bucățile de stâncă au traversat poteca turistică, nu au blocat-o. ”Există un potențial risc ca resturile de dimensiuni destul de mari și care au rămas într-un echilibru precar, să recidiveze”, a mai spus acesta.
”Momentan nu cred că există la ora actuală, la noi în țară cel puțin, tehnologia care, fără să distrugi mediul ambiant, să înlături în totalitate pericolul. Singura posibilitate la ora actuală este să instalezi plăcuțe avertizoare, să delimitezi foarte bine zona, să închizi traseul turistic.
Nu-mi permit să spun că zona la ora actuală este sigură sau că va fi. Cert este că pe perioada iernii, când aceste prăbușiri din cauza fenomenului de îngheț-dezgheț se intensifică traseul va fi 100% închis.
Am înaintat și o informare Departamentului pentru Situații de Urgență. Se va lua în foarte scurt timp o decizie unanimă vizavi de situația din această zonă.
Mai există două trasee de urcat spre Cabana Dochia din zona estică și sud-estică a Masivului și a Parcului Național Ceahlău. Vorbesc de zona de acces dinspre Izvorul Muntelui”, a mai spus șeful Serviciului Salvamont Neamț, citat de psnews.ro
Salvamontiștii avertizează că în acest moment mai multe fragmente de stâncă sunt instabile și pot să cadă la rândul lor, urmând să amplaseze indicatoare de avertizare pe porțiunea periculoasă.
Foto: facebook/ Salvamont Neamț