Universitatea din Craiova, tot cu examene în online

Jurnalul Olteniei
4 Min Read

Chiar dacă pandemia de Covid-19 pare să fie ținută în frâu prin prisma progreselor înregistrate de campania de vaccinare, conducerea Universității din Craiova decide, ca și în acest an, sesiunea de examene, respectiv de licență, să fie susținute strict în format digital.

Studenții Universității din Craiova nu au mai participat la un curs organizat în aula „Mihai I” de mai bine de un și jumătate, fiind obligați să se obișnuiască cu modul de predare online.

Decizia în cauză este criticată și de Lucian Săuleanu, decanul Baroului Dolj și profesor universitar în cadrul Facultății de Drept din oraș, pe care o apreciază ca fiind lipsită de „curaj și asumare”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Nici nu vreau, nici nu pot să accept decizia conducerii UCV de a desfășura examenele online, atât cele din sesiune, cât și cele de licență. În acest moment nu există temei, nici juridic, nici moral, pentru a continua această formă de examinare. În 2020 era de înțeles, totul era neclar, însă acum, în plină desfășurare a campaniei de vaccinare, cu o evoluție pozitivă și măsuri de relaxare instituite de la 1 iunie prin Hotărârea 32/27.05.2021 a CNSU, decizia UCV este lipsită de justificare.

Simt o lipsă de curaj și asumare. Pare-se că studenții sunt prioritate doar în Carta universitară. Misiunea și obiectivele universității rămân scrise pe hârtie, în timp ce promoțiile de studenții resimt consecințele negative ale acestui experiment numit ”învățământ online”. Online-ul a reușit să ne aducă în starea de a accepta cu ușurință superficialitatea și frauda.

Pe alocuri, învățământul universitar chiar a ajuns formă fără fond. Poate comparația cu alte centre universitare explică de ce și cum unele universități reușesc să organizeze examen fizic. În timp ce conducerea UCV preferă varianta comodă a examenelor online, Cupa Europeană se desfășoară cu mii de spectatori în tribune. Fără a fi ironic, nu înțeleg cum elevii din gimnaziu și liceu desfășoară activitățile didactice fizic, inclusiv examenele, iar studenții, de mai bine de un an și jumătate, nu au pășit pragul Universității”, susține Lucian Săuleanu.

decan baroul dolj

Decanul Baroului Dolj pune accent pe esentialitatea experienței din facultate, care îl pregătește pe student pentru câmpul muncii. Ori însă, dacă mediul online continuă să predomine, studenții nici nu vor simți că au terminat o facultate sau că au susținut examene atât de importante din parcursul lor universitar.

„Se impun soluții diferite în funcție de facultate, de spațiile pe care le dețin, de numărul cadrelor didactice vaccinate, dar revenirea la normalitate este mai mult decât necesară pentru cei care trebuie să susțină examene naționale pentru intrarea în profesie în perioada următoare. Cariera studentului este cel mai important argument. Insist pe acest subiect în condițiile în care, în toamna anului 2020, în plină pandemie, examenele pentru intrarea în avocatură și medicină, definitivatul și rezidențiatul în aceste profesii au fost organizate fizic.

Din păcate în ultimii ani activismul studenților este inexistent, lipsesc opinii critice față de măsurile care îi nemulțumesc. Mai mult ca oricând avem nevoie de o analiză obiectivă a celor întâmplate în timpul pandemiei, să constatăm ce nu a funcționat, dar mai ales să deschidem o dezbatere reală despre viitor, altfel, ipocrizia va merge mai departe… soluția mixtă de predare aparent câștigând teren. Nu trebuie luată o decizie unitară, ci soluții punctuale. Poate anumite programe universitare permit o astfel de abordare, dar studenții unor facultăți, printre care se regăsesc și cei de la Drept, trebuie să revină în aulă”, a mai spus Lucian Săuleanu.

Share This Article