Angajații Fabricii de Vagoane AstraRail continuă protestul și astăzi, ieșind în stradă pentru a opta zi.
Aceștia s-au strâns în fața uzinei și cer cu insistență să le fie respectate drepturile salariale. Angajații își compară salariile cu cele ale colegilor din alte fabrici din țară, declrând că salariile lor sunt cele mai mici.
Protestatarii fac adesea referie la uzina Astra Vagoane, unde salariile sunt și cu 1.000 de lei mai mari decât cele primite de angajații de la Caracal.
Pentru ca protestul lor să înceteze, lucrătorii susțin că vor să le fie renegociat contractul colectiv de muncă, iar fiecare angajat să primească la salariu 700 de lei.
Mai mult, angajații sunt nemulțumiți și de condițiile de muncă, spunând că au o singură toaletă în fabrică și că își aduc echipamente de acasă.
Reprezentații AstraRail au comentat și ei situația la finalul săptămânii trecute, când au observat că angajații nu sunt dispuși să renunțe la protest. De asemenea, au apreciat greva ca fiind ilegală și au ajuns să se adreseze instanței.
„Compania își manifestă îngrijorarea cu privire la greva ilegală organizată începând de săptămâna trecută, care periclitează operațiunile companiei în România și, mai ales, are un impact negativ asupra angajaților noștri. Înțelegem faptul că angajații sunt nemulțumiți de lipsa creșterilor salariale și ne manifestăm sprijinul în raport cu această nevoie a lor. Menționăm că ne-am dorit ca salariile să crească încă de anul trecut, dar acest lucru a fost împiedicat de disputele existente între sindicatele rivale.
În luna februarie 2020, am început procesul oficial de negociere pentru un nou Contract Colectiv de Muncă cu partenerii noștri. Din păcate, am fost nevoiți să abandonăm aceste negocieri atunci când un nou sindicat a început acțiuni în justiție împotriva sindicatelor existente, cu privire la drepturile de reprezentare în companie. În urma consultărilor cu avocații noștri, am fost notificați că nu este posibilă negocierea unui nou Contract Colectiv de Muncă pe durata acestui proces. (…)
Din păcate, se pare că unele părți, care, probabil, s-au simțit amenințate de acest proces, au instigat la organizarea unor greve ilegale la două dintre fabricile noastre. În ultima săptămână am văzut campanii intense de recrutare pentru constituirea unor noi sindicate în aceste fabrici. Dorim să subliniem că partenerii noștri tradiționali de sindicat nu susțin această acțiune de grevă ilegală și dorim să le mulțumim pentru acest lucru.
Înțelegem faptul că angajații merită creșteri salariale și au nevoie de acestea și vrem să ajungem la un nou acord în acest sens cât mai repede posibil. Săptămâna trecută compania a înaintat o ofertă generoasă pentru a plăti salariile angajaților pe durata grevei, cu condiția reluării activității și am oferit, de asemenea, un bonus rapid de productivitate pe durata negocierii unui nou Contract Colectiv.
Din păcate, această ofertă nu a fost luată în considerare, iar compania nu a mai avut altă opțiune decât să înainteze o acțiune în instanță pentru a declara greva ca fiind ilegală și să se îndrepte asupra organizatorilor pentru a primi despăgubiri.
Facem apel, și pe această cale, la toate sindicatele pentru a pune capăt disputelor juridice și bătăliilor privitoare la calitatea lor de membri sindicali și să se concentreze, în schimb, asupra intereselor angajaților.
În acest moment, compania și angajații așteaptă de peste un an majorarea salariilor printr-un nou Contract Colectiv de Muncă și este timpul să punem capăt acestui comportament distructiv”, au subliniat reprezentanții societății.
Din nou, angajații amenință că nu se vor opri din protestat până nu primesc garanții că drepturile pe care le cer vor fi respectate.
Proteste au fost organizate în aceste zile și la fabricile din Drobeta-Turnu Severin și Arad, angajații cerând salarii mai bune.
foto: gazetanoua.ro