Doar 5 candidați din 33 au promovat concursul pentru șefia caselor de asigurări de sănătate

Jurnalul Olteniei
4 Min Read

Doar cinci candidaţi la concursul pentru ocuparea funcţiilor de directori de case de asigurări de sănătate au trecut de proba scrisă. 28 au fost respinşi, iar 11 au fost absenţi, arată un document publicat pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. 

Cele mai mari punctaje de la prima probă le-au avut directorii în funcție de la Maramureș (93,30) și Iași (80,70), Carmen Eleonora Prodan, respectiv Radu Țibichi, ultimul fiind, în trecut, directorul general al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Ceilalți candidați care au îndeplinit punctajul minim de 70 de puncte au fost din Tulcea, Cluj și Bistrița-Năsăud.

Potrivit informațiilor G4Media, nu au luat proba scrisă candidați din Sălaj, Dâmbovița, Botoșani, Gorj, Bistrița-Năsăud, Arad, Tulcea, Neamț, Vaslui, Brăila, Suceava, Buzău, Caraș-Severin, Argeș, Giurgiu, Galați și cel de la Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești (OPSNAJ).

Policlinica Buna Vestire Craiova

Proba scrisă a constat în 10 întrebări stabilite în baza unei bibliografii. Printre aceste întrebări s-au aflat: care sunt serviciile medicale care nu sunt decontate din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (20, înmulțite cu 0,5 egal 10 puncte), lista documentelor care atestă calitatea de asigurat în România (8 ori 1,25 egal 10 puncte) sau minimum cinci propuneri pentru eficientizarea cheltuielilor în asistența medicală spitalicească (5 ori 2 egal 10 puncte). Punctajele slabe înregistrate la această probă sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât printre cei 54 de înscriși s-au aflat 24 de directori în funcție, persoane care se confruntă zi de zi cu astfel de probleme în activitatea lor.

După finalizarea acestui concurs, a cărui următoare probă – cea de interviu – va avea loc la începutul săptămânii vitoare, va fi organizată o nouă procedură pentru celelalte posturi de conducere din restul județelor, municipiul București și OPSNAJ. Ar fi a treia încercare în decurs de circa un an după ce, în 2020, concursul a fost anulat după o decizie a Curții Constituționale.

Șefii Caselor de Sănătate gestionează în acest an circa 45 de miliarde de lei, pe care, în baza unor negocieri la nivel județean, îi împart spitalelor, medicilor și firmelor care activează în domeniul medical. Suma reprezintă unul dintre cele mai mari bugete ale unei instituții publice din România.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, crede că examenul pentru ocuparea funcțiilor de conducere de la casele județene de asigurări de sănătate a fost corect.

„Cred că a fost un examen corect, domnul președinte (al CNAS-n.r.) s-a asigurat de corectitudinea examenului. Voi avea cu dumnealui o întâlnire și probabil că vom programa noi sesiuni de examinare, etape de examinare care să se desfășoare în condiții clare de corectitudine și de transparență”, a declarat ministrul Ioana Mihăilă, la Oșorhei, județul Bihor, unde a practicipat la campania de vaccinare în cabinetul medicului de familie din localitate.

Share This Article