duminică, noiembrie 24, 2024

Ultima ora

Sport

Muzeul Olteniei, dotat cu holograme ale celor mai prețioase exponate

Zeci de holograme ale celor mai de preț exponate din cadrul Muzeului Olteniei se vor găsi, în perioada următoare, în Secțiile de Etnografie, Istorie-Arheologie și Științele Naturii.

Dotarea muzeului se face cu prilejul Proiectului transfrontalier ROBG 471- Noi destinații în turismul transfrontalier. Achiziția aparaturii necesare a fost realizată cu ajutorul fondurilor europene.

„În aceste zile se scanează tridimensional zeci de exponate ale Muzeului Olteniei din Craiova. Experții noștri, în colaborare cu specialiști în astfel de proceduri, muncesc pentru a realiza baza de date care va fi redată pe totemii interactivi și holograma ce vor dota cele trei secții ale muzeului.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Printre obiectele scanate 3D se află și cea mai valoroasă piesă a Muzeului Olteniei, un craniu de femeie vechi de 30.000 de ani care a fost descoperit în Peștera Muierii. Alte obiecte de patrimoniu din lemn, piatră, metal, os sau țesături au fost supuse aceleiași proceduri, iar imaginile lor tridimensionale vor fi proiectate pe dispozitivele interactive ce vor fi amplasate la fiecare dintre Secțiile de Etnografie, Istorie-Arheologie și Științele Naturii ale Muzeului Olteniei.

Achiziția a trei totemi interactivi, o hologramă și trei asistenți virtuali a fost realizată de instituția noastră de cultură prin intermediul unui proiect cu finanțare europeană”, potrivit președintelui Consiliului Județean, Cosmin Vasile.

Alături de reflexia pieselor cu ajutorul totemilor interactivi, se vor găsi și descrieri ale acestora, menite să hrănească curiozitatea privitorilor.

„Ne aflăm în sala de conferințe a Muzeului Olteniei din Craiova, unde astăzi, în cadrul Proiectului transfrontalier ROBG 471- Noi destinații în turismul transfrontalier, împreună cu colegii de la Cluj, se scanează tridimensional mai multe piese de patrimoniu din cadrul celor trei secții ale muzeului, urmând ca acestea să fie expuse pe echipamentele interactive, pe care muzeul nostru le-a achiziționat în cadrul acestui proiect.

Piesele au fost selectate în funcție de două criterii – importanță științifică și aspect vizual și vor fi însoțite de informații descriptive pe totemii interactivi în fața secțiilor muzeului nostru”, a transmis Marius Bâsceanu, muzeograf din cadrul Muzeului Olteniei.

Craniul antic de 30.000 de ani, atracția principală

În rândul pieselor de muzeu expuse se află și craniul de femeie, descoperit mai bine de 30.000 de ani, ce continuă să stârnească interesul cercetătorilor.

Artefactul a fost găsit în anii 1950 în Peștera Muierii după săpăturile efectuate de către C.S. Nicolaescu-Plopşor. Craniul a fost cercetat și de profesorul american Erik Trinkaus de la Universitatea Washington din St. Louis, venit în anul 2007 la Craiova. Acesta a precizat, după testele efectuate, că a aparținut unei femei în vârstă de aproximativ 40 ani. În urma studierii parametrilor antropometrici s-a ajuns la concluzia că a existat şi o componentă de asimilare a Omului de Neanderthal de către Homo Sapiens.

„Este interesant şi prin vechime, dar şi prin faptul că prezintă trăsături atât de la Homo Sapiens, cât şi Homo Neanderthalis, lucru care până acum era doar bănuit, nu se ştia despre o mixtură între cele două tipuri de hominide”, a precizat muzeograful Marius Bâsceanu în urmă cu cinci ani.

Politica