luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Craiovenii primesc recipientele pentru colectarea selectivă

Craiovenii care locuiesc la case vor primi, în curând, din partea operatorului de salubrizare SC Iridex Group Salubrizare, recipientele pentru colectarea selectivă. Astfel, fiecărei gospodării din Craiova i se va atribui un număr de trei recipiente: unul NEGRU pentru deșeurile reziduale, unul ALBASTRU pentru hârtie și carton și unul GALBEN pentru plastic și metal.

Potrivit unui comunicat al primăriei, orașul va fi împărțit în 8 sectoare, iar distribuirea recipientelor către persoane fizice care locuiesc în imobile de tip case/vile se va face de către o echipă formată din reprezentanți ai SC Iridex Group Salubrizare și ai municipalității craiovene.

Programul de distribuire al pubelelor va fi comunicat săptămânal pe site-ul www.iridexsalubrizare.ro, prin comunicate de presă, dar și pe pagina de facebook Iridex Group Salubrizare. Astfel, craiovenii vor fi informați din timp data și intervalul orar când sunt programați pentru distribuire, dar și ce documente trebuie să pregătească pentru a fi prezentate operatorului. Cei care nu vor fi acasă în ziua de distribuire, vor primi un pliant cu numărul de telefon pentru reprogramarea distribuirii. De asemenea, este important de știut că fiecare locatar este obligat să aștepte în dreptul gospodăriei sale pentru a-și primi pubelele.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Recipientele NU se vor preda în dreptul altor locații.

Distribuirea se va efectua etapizat, începând cu casele aflate pe partea străzii cu numere impare și finalizând cu cele aflate pe partea cu numere pare. În cazul în care locatarii vor dori suplimentarea numărului de recipiente, aceștia va trebui să facă o solicitare către Primărie.

Cetățenii sunt rugați să-și rezerve câteva minute pentru ziua când sunt programați să-și primească recipientele. Echipa care le aduce va trebui să completeze, într-o aplicație electronică, mai multe informații, precum: acordul locatarului pentru prelucrarea datelor personale, nume, CNP, serie și număr C.I., adresa la care locuiește etc.

Odată cu recipientele, persoanele fizice care locuiesc la case/vile vor primi și un pliant informativ privind categoriile de deșeuri ce trebuie colectate în recipientele distribuite, precum și informații despre modalitatea de colectare a deșeurilor care nu trebuie depuse în recipientele primite.

distribuire case 1

Ce se colectează în recipientul NEGRU pentru deșeuri reziduale?

  • Resturi de carne și de pește gătite sau proaspete, resturi de produse lactate (lapte, smântână, brânză, iaurt, unt, frișcă), ouă întregi, mucuri de țigări, conținutul sacului de aspirator, scutece, absorbante, veselă din porțelan/sticlă spartă.

Ce NU se colectează în recipientul NEGRU?

  • Deșeuri textile, încălțăminte, pământ, nisip, pietriș, deșeuri de echipamente electrice și electronice și baterii, acumulatori, componente ale autovehiculelor (piese din dezmembrări), anvelope, deșeuri din construcții și demolări, deșeuri voluminoase (mobilier, covoare, saltele etc.), cutii cu resturi de vopsea, diluanți sau alte substanțe chimice periculoase, deșeuri medicale.

Ce se colectează în recipientul GALBEN pentru plastic și metal?

  • Recipiente de plastic pentru băuturi și produse lactate (PET), toate tipurile de pungi de plastic și folie, doze de aluminiu, dopuri metalice, conserve din metal, toate curate și presate.

Ce NU se colectează în recipientul GALBEN?

  • Produse combinate din metal și plastic, polistiren din construcții, cutii cu resturi de vopsea, diluanți sau alte substanțe chimice periculoase, deșeuri medicale, articole de unică folosință.

Ce se colectează în recipientul ALBASTRU pentru hârtie și carton?

  • Pungi de hârtie, cutii de carton, cărți, caiete, ziare, hârtii, flyere, cărți poștale, plicuri, maculatură, ambalaje TetraPack pentru sucuri și lactate, toate curate și presate.

Ce NU se colectează în recipientul ALBASTRU?

  • Hârtie și carton ce conțin reziduuri de mâncare, șervețele și hârtie de bucătărie folosite, pahare de carton folosite, hârtie cerată sau înfoliată, hârtie lucioasă pentru împachetat, cutii de pizza.

Persoanele care nu vor colecta selectiv vor fi amendate

Directivele europene din domeniul reciclării prevăd ca minimum jumătate din cantitatea de deșeuri ridicate de la populație să fie colectată selectiv. Astfel, Primăria Craiova va fi obligată să instituie amenzi pentru persoanele care, deși vor avea posibilitatea de a colecta selectiv, nu vor dori să facă acest lucru. Cuantumul amenzii se va stabili printr-un regulament aflat în dezbatere publică.

          De ce este important să reciclăm?

Doar prin separarea și depozitarea corectă a deșeurilor reciclabile vom putea proteja mediul înconjurător. Materialele reciclabile și separate corect trec prin procese tehnologice complexe și ajung materie primă pentru produse și ambalaje noi.

Știați că:

  • reciclarea unei doze de aluminiu salvează suficientă energie pentru a alimenta un televizor pentru 3 ore?
  • 670 de doze reciclate permit fabricarea unei biciclete?
  • 1 tonă de hârtie reciclată salvează 17 copaci maturi?
  • lemnul și hârtia aruncată anual este suficientă pentru a încălzi 50 de milioane de case timp de 20 de ani?

Politica