joi, octombrie 31, 2024

Ultima ora

Sport

Ministrul de interne, despre cazul polițiștilor acuzați de tortură: „O să facem curățenie în sistem”

Lucian Bode, ministrul de interne, a făcut luni, 8 martie, declarații despre cazul celor trei polițiști de la Secția 16 din București, arestați preventiv, săptămâna trecută, în dosarul în care sunt acuzați că au sechestrat și torturat doi bărbați care le-au atras atenția că nu poartă mască de protecție. „Vă rog să fiți atenți la ce va urma în zilele următoare”, a spus demnitarul, citat de Digi24.

„Ce s-a întâmplat la secția 16 nu face cinste acestor, deocamdată, angajați ai Poliției Române. Avem toleranță zero față de astfel de activități, față de astfel de indivizi. Opinia publică a fost oripilată să vadă de ce sunt în stare așa-ziși polițiști. Până la urmă, ei au săvârșit aceste fapte purtând uniforma de polițist. Ce nu s-a observat este faptul că atât pentru situația din 2018, cât și din septembrie 2020, Poliția Română a sesizat unitatea de parchet competentă. La fel vom sesiza organele penale în fiecare caz și o să vă rog să fiți atenți la ce va urma în zilele următoare, să vă uitați cam la ce nivel îmi doresc să se acționeze în Poliția Română în astfel de situații”, a declarat Bode.

Lucian Bode a exclus posibilitatea ca aceste cazuri din poliție să apară din cauza angajărilor din sursă externă și a admis că „din sistem au plecat foarte mulți angajați. În ultimii cinci ai au plecat aproape 30.000 de angajați, ne creează o mare dificultate”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Acum cred că este nevoie de o analiză la rece a tuturor disfuncționalităților din sistem”, a mai spus Bode.

Trei agenți de la Secția 16 sunt arestați preventiv, iar alți 5 sunt sub control judiciar după ce au agresat doi tineri care le-au reproșat polițiștilor că nu purtau masca de protecție în timp ce agenții făceau controale de rutină în centrul Capitalei.

Viorel Șeicaru, unul dintre agenții arestați pentru tortură, lucrează de aproape 20 de ani în Poliție și, de asemenea, este cel care reprezintă interesele colegilor agenți în Capitală, pentru că este liderul lor de sindicat în SNAP – Sindicatul Național al Agenților de Poliție din România, unde deține și funcția de vicepreședinte.

Din această calitate a participat la aproape toate protestele organizate în fața Ministerului de Interne, când polițiștii au cerut bani în plus, pe lângă alte drepturi.

Între timp, au apărut noi acuzații la adresa liderului sindical din poliție arestat pentru tortură. Un alt bărbat susţine că a fost îmbrâncit şi încătuşat ilegal de acelaşi agent în 2019. Bărbatul spune că a depus imediat plângere la Parchetul Judecătoriei Sectorului 4, dar a primit abia luna aceasta citaţie să se prezinte la audieri în calitate de parte vătămată.

De altfel, unii din oamenii lui Viorel Șeicaru ar fi implicați și în alte evenimente similare. Într-o filmare din 2018 de la Secția 16 se vede cum trei agenți  lovesc un bărbat încătușat. În încăpere intră și Viorel Șeicaru, cel care ar fi fost șeful de tură. Acesta nu pare să intervină sau să ia atitudine.

„Imaginile nu fac altceva decât să vorbească despre comportamentul acestui individ. Un om foarte violent, foarte agresiv, îmi pare rău că nici nu pot să spun că e coleg cu mine, pot să spun că are atitudinea unui derbedeu din stradă. Punct. Am avut o reacție, eu am fost amenințat pe diverse canale să îmi văd de treaba mea”, a declarat Florin Vîlnei, președintele Federației Naționale a Polițiștilor Sed Lex.


Politica