Cercetătorii britanici au descoperit că virusul care produce infecția Covid-19 poate supraviețui pe materialele textile obișnuite până la trei zile.
Potrivit unui studiu, publicat de De Montfort University din Leicester, cercetătorii au vrut să afle cât rămâne coronavirusul pe poliester, polycotton (țesătură combinată din fire sintetice și naturale) și pe textilele 100% bumbac. În acest sens, oamenii de știință au adăugat picături de salivă încărcate cu Sars-Cov-2 pe fiecare material, relatează BBC.
Cercetătorii au monitorizat stabilitatea virusului pe fiecare tip de material timp de 72 de ore.
Rezultatele au arătat că poliesterul prezintă cel mai mare risc de transmisie, întrucât virusul rămâne activ după trei zile și se poate transfera pe alte suprafețe, scrie spotmedia.ro
Pe un material 100% din bumbac virusul rezistă 24 de ore, în timp ce pe polycotton virusul rezistă doar șase ore.
De asemenea, cercetătorii au vrut să afle care sunt cele mai bune modalități de a îndepărta virusul și au testat câteva modalități de spălare pentru o bucată de material realizată 100% din bumbac.
În cazul în care bucata de material era doar stropită cu picături de virus, apa simplă a reușit să curețe complet materialul.
Dacă materialul era murdărit vizibil cu un tip de salivă artificială care conținea virusul, atunci acesta a fost eliminat doar dacă s-a folosit detergent, iar temperatura a fost setată la 40 de grade Celsius.
Cercetătorii au vrut să afle și la câte grade ”moare virusul” fără detergent, iar studiile au arătat că o temperatură de 67 de grade este suficientă pentru a elimina coronavirusul.
Cercetarea vine după ce autoritățile britanice le cereau lucrătorilor din domeniul medical să-și spele uniformele acasă.
”La începutul pandemiei, știam foarte puține despre cât de mult poate virusul să supraviețuiască pe materialele textile”, spune microbiologul Dr. Katie Laird, care a condus cercetarea în cadrul universității De Montfort University din Leicester.
Ea a subliniat cu această ocazie că poliesterul este materialul folosit cel mai des la realizarea echipamentelor medicale și a uniformelor purtate de angajații din sănătate.
”Studiile noastre au demonstrat că trei dintre cele mai comune materiale textile folosite de către angajații din sănătate prezintă riscuri de transmisie a virusului. Dacă medicii și asistentele își iau uniformele acasă, ar putea lăsa urme de virus pe alte suprafețe”, spune ea.
”Medicii și asistentele nu ar trebui să se expună acestui risc”, mai spune conducătorul cercetării, care insistă că hainele purtate de medici ar trebui spălate fie la spital, fie la o curățătorie industrială.