miercuri, noiembrie 27, 2024

Ultima ora

Sport

Vâlcea. Învățătoarea care mergea cu banii părinților la păcănele își negocia împrumuturile pe WhatsApp

Învăţătoare din Râmnicu Vâlcea, acuzată că i-a păcălit cu mii de euro pe părinţi, bani pe care i-a jucat la păcănele, îşi va pierde locul de muncă din cauza mai multor acuzaţii care pornesc de la absenţe nemotivate şi ajung până la înşelăciune, furt, dependenţă de jocurile de noroc şi comportament neadecvat la catedră.

La Poliţie s-au primit, în acest an, sesizări pentru furt şi înşelăciune, fiind deschis un singur dosar penal, deocamdată, pentru furt. Au mai ieşit la iveală, de asemenea, informaţii potrivit cărora cadrul didactic ar mai avea datorii şi către cămătari, scrie adevarul.ro

Se pare că problemele femeii erau cunoscute de către conducerea instituției de învățământ. „Auzisem că este împătimită a păcănelelor, că obişnuieşte să se împrumute de la părinţi şi alte persoane şi nu mai dă banii înapoi”, a declarat directorul şcolii la care predă învăţătoarea, prof. Ion Gherghinaru, care recunoaşte că lucrurile au luat amploare de puţin timp, iar părinţii refuză acum să-şi mai trimită copiii la şcoală. 

Policlinica Buna Vestire Craiova

Părinţii şi reprezentanţii şcolii au decis să ia atitudine abia după ce în spaţiul public au început să apară informaţii că învăţătoarea este cercetată de către Poliţie pentru furtul unei păpuşi Barbie. Ulterior, s-a constatat că nu era la prima faptă de acest gen. Angajaţii magazinului păgubit susţin că femeia ar fura de prin 2018 încoace păpuşi, valoarea pagubei ridicându-se undeva la 3.000 de lei.

Astfel, părinţii elevilor au mers la conducerea școlii şi au dat declaraţii cum că aceasta le-ar fi cerut bani împrumut şi nu i-a mai înapoiat.

Interesantă în acest caz este metoda de abordare şi de convingere a părinţilor elevilor de a-i acorda un împrumut financiar. „Mi-a cerut prin telefon să o împrumut urgent. De la 100 de euro cât mi-a cerut iniţial, s-a ajuns în final la 300 de euro”, avea să recunoască unul dintre părinţii care au realizat că sunt şanse să nu-şi mai recupereze niciodată banii. 

„A susţinut că o prietenă are de restituit urgent un împrumut. Este o doamnă frumoasă, foarte aranjată, credibilă, convingătoare, a terminat Litere – Teologie. Când ne-am întâlnit tremura, era panicată, mai era şi cu fetiţa de mână. Îi dăduse sângele de la atâta scărpinat în cap. Mi-a fost teamă să nu se sinucidă. Chiar am întrebat-o dacă este ameninţată, şantajată, dacă are datorii la cămătari. I-am dat 700 de euro”, a povestit un alt părinte.  

Solicitările de împrumut au început din ianuarie au mai povestit părinţii: „M-a sunat şi s-a plâns că soţul nu o înţelege, că sunt încurcaţi şi cu alte plăţi şi că are nevoie urgentă de 800 de euro. Apoi a revenit şi a spus că mai bine să-i dau 1.000 de euro, pe care mi-i va returna în trei săptămâni. Plângea în telefon, dar când a trebuit să returneze banii, a început să se eschiveze”, mai spun păgubiţii. 

Părinţii elevilor s-au arătat, însă, nemulţumiţi de faptul că nu s-au găsit alte soluţii şi că nu li s-au adus la cunoştinţă problemele din trecut ale cadrului didactic, precum absenţele nemotivate pentru a merge la păcănele sau însuşirea unor bani pentru auxiliare – aproximativ 3.000 de lei, care ulterior au fost înapoiaţi de către soţul – preot, la solicitarea conducerii şcolii. 

În urma sesizărilor scrise ale părinţilor, conducerea şcolii a luat decizia de a o suspenda temporar pe învăţătoare şi de a trata cazul în Consiliul de etică.

Întrebată despre acest caz, șefa Inspectoratului Şcolar Vâlcea recunoaşte: „Acuzaţiile, aşa cum am văzut şi din înregistrări şi din declaraţiile părinţilor, mi se par extrem de grave. Mă întreb de ce lucrurile au trenat până în acest moment. De ce suntem sesizaţi în ultimul moment? De ce, dacă se ştia situaţia de atâta timp, nu ne-a fost adusă la cunoştinţă mai devreme? În sesizarea primită în cursul acestei săptămâni, la inspectorat, se vorbeşte despre absenţe, despre faptul că a lăsat copiii singuri în clasă şi a plecat, că a împrumutat bani pe care nu i-a mai dat înapoi, că discrimina copiii, iar unul dintre părinţi a spus că i-a bătut copilul”, precizează prof. Mihaela Andreianu. 

Cadrului didactic i s-a interzis să mai vină la şcoală pe toată durata anchetei, o decizie pe care a contestat-o şi la care, încă, nu a primit nici un răspuns.  

„Este suspendată de luni, 15 februarie. I-am cerut să-şi dea demisia. N-a înţeles ce o aşteaptă, deşi i-am explicat că de această dată este mult mai grav şi nu mai scapă”, mai spune directorul Gherghinaru.

Politica