luni, noiembrie 25, 2024

Ultima ora

Sport

Dascălii își cer drepturile. „Reforma în România se face doar prin tăieri”

Profesorii sunt din ce în ce mai nemulțumiți de promisiunile rămase la nivel de vorbe din partea guvernului, afirmând că au fost total nedreptățiți, prin neaplicarea unor prevederi legale, după cum precizează liderii lor sindicali.

Președintele Sindicatului „Spiru Haret”, Nicu Cotescu, reamintește că, potrivit unei ordonanțe din anul 2018, personalul didactic ar fi trebuit să primească, începând cu 1 septembrie 2020, o majorare a salariilor pentru a ajunge la nivelul stabilit prin legea salarizării nr. 153/2017. Această majorare a fost amânată pentru 1 septembrie 2021 printr-o altă ordonanță de urgență, la mijlocul lunii august a anului trecut.

„Să nu creadă cineva că cerem altceva decât ce ni se cuvinte, sau mai mult decât alții. În 2018, guvernul a emis o ordonanță, prin care constatând că există o discrepanță între ce au primit celelalte categorii socio-profesionale și noi, au luat această decizie ca începând cu 1 septembrie 2020 să ne fie aplicate aceste majorări. Iată că am ajuns în 2020 și până în luna august nu am avut nicio discuție, nu aveam nicio umbră de îndoială că nu am mai primi această majorare, ba chiar doamna ministru Anisie anunțase că banii au fost incluși de la începutul lui ianuarie în buget. Am luat act la jumătatea lunii august, prin declarațiile premierului de la acea vreme, că banii nu sunt prinși în buget de fapt, că banii nu se vor aloca. Am avut o videoconferință cu federația Spiru Haret și am discutat despre ce vom face mai departe. A rămas să înaintăm un memoriu scris către președinții celor două camere ale parlamentului, pentru a transforma în lege prevederea din respectiva ordonanță, pentru că ni se invoca faptul că este o ordonanță și legea spune altceva”, a declarat Nicu Cotescu, Președintele Sindicatului Spiru Haret Dolj.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ordonanța devenită lege a ajuns însă pe masa Curții Constituționale, trimisă de președinte.

„Am găsit înțelegere în parlament și cu o majoritate, în luna octombrie, această prevedere a fost transformată în lege. Apoi legea a mers la promulgare la președinte, președintele a contestat prevederea la Curtea Constituțională, aceasta a declarat-o neconstituțională și a întors-o la parlament. Și așa ne-am blocat”, a adăugat Nicu Cotescu.

Liderul sindical arată că majorarea salarială nu reprezenta o sumă imensă, fiind vorba de o majorare în jurul valorii de 200 de lei, sumă de bani care pentru multe cadre didactice ar fi contat, mai ales în contextul pandemiei.

„De ce întotdeauna, când există probleme, mergem doar pe tăieri? Reforma la noi în România se face doar prin tăieri, prin reduceri, prin subfinanțări, dar vrem performanță? Puneți-vă în situația unui dascăl, care ia 2.000 de lei salariu. Din banii ăștia trebuie să asigure și laptop acasă și internet pentru a preda în online. Își cumpără de multe ori materialele necesare din banii proprii”, a mai subliniat Cotescu, adăugând și că dascălii nu au, momentan, intenția unor proteste de amploare, mai ales din cauza situației pandemiei și că există un dialog deschis atât cu Ministerul Învățământului dar și cu Ministerul de Finanțe, unde este de fapt problema.

Angajații din învățământ „sunt printre puținii care fără a primi dotările tehnice necesare și-au continuat activitatea pe parcursul pandemiei, în condițiile în care nu au primit nici această majorare, nici alte sporuri pentru condiții de muncă, similar altor domenii”, după cum precizează un comunicat al Sindicatului Spiru Haret, care susține și că s-a făcut și o referire la un spor de 80% pentru preoții profesori, fiind vorba de fapt de un spor acordat personalului clerical din unitățile de cult.

Alexandru Nica

Politica