joi, decembrie 26, 2024

Ultima ora

Sport

Elevii un liceu din Slatina, meșteri în confecționarea de mobilier urban

Tutorialele vizionate în pandemie s-au transformat în realitate pentru elevii Liceului Tehnologic Metalurgic, din Slatina. Aceștia s-au apucat să confecționeze diverse piese de mobilier, astfel încât să amenajeze spaţiul din curtea şcolii.

Având în vedere că orele petrecute în mediul online nu le-au permis elevilor să interacționeze în mod direct și să pună în aplicare ideile pe care le aveau, noua programă va face posibil, de acum, acest lucru. Astfel, elevii din ciclul profesional urmează o nouă structură școlară, în care au fost introduse zece săptămâni de activitate practică, scrie adevarul.ro.

Pentru că activitatea didactică a fost reluată în Liceul Tehnologic Metalurgic, profesorii sunt pregătiți să susțină elevii în punerea în practică a ideilor pe care și le-au dezvoltat în timpul orelor online.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Este foarte greu să faci practică în online, dar am reuşit, am transformat sufrageria de acasă în atelier electric, arătându-le totodată ce trebuie să facă. Revenind la şcoală, vom realiza ceea ce am făcut online în teorie”, spune prof. Gheorghiţa Rîmaru, dirigintele unei clase implicate în proiect.

La rândul lor, elevii întorşi în atelier, au mărturisit că domeniul lor de activitate nu poate fi nicidecum predat pe internet și că prezența fizică la lucru este elementară.

„Fizic e mai bine. Sincer, ne-am cam plictisit acasă, a fost o pierdere de timp şi nici n-am acumulat chiar atât de multe informaţii. Este foarte frumos ce facem acum, mai ales că conducerea şcolii s-a gândit la acest proiect”, a precizat unul dintre elevii reîntorși la școală.

Materialele necesare confecționării mobilierului urban sunt asigurate de un agent economic din Slatina, implicat în susținerea și dezvoltarea elevilor din liceu.

Pe de altă parte, în timp ce aproximativ 50 de elevi sunt implicaţi în confecţionarea mobilierului urban, în liceu se derulează un concurs de idei pentru amenajarea curţii generoase. Când vor fi gata, proiectele vor fi supuse votului elevilor, astfel că zona de relaxare din curtea şcolii va fi amenajată strict după gusturile acestora.

„Design-ul mobilierului l-au conceput colegii mei, profesorii. Mă aşteptam să văd o competiţie între elevi, dar nu m-am aşteptat să văd competiţia între profesori. Am văzut ieri o colaborare între ei, păreri pro şi contra, discuţii pe marginea design-ului, a ultimelor detalii. A fost ieri ceva de vis. Mă gândeam – Doamne, de când n-am mai văzut eu asta! –, a însufleţit atelierul, devenise aşa de monoton, pustiu, acum e viu, trăieşte“, a declarat directorul adjunct al liceului, prof. Dana Tîrcomnicu.

Singura temere pe care o au atât elevii, cât și profesorii, este contextul epidemiologic, care dacă va impune din nou restricții din cauza numărului mare de infectări cu SARS-CoV-2, elevii vor fi nevoiți să se întoarcă la orele digitale. Însă, aceștia se concentrează în momentul de față doar pe lucrările din cadrul proiectului și pe promovarea muncii depuse.

„Acum vor să-şi promoveze munca. Au zis că vin cu o cameră, să înceapă să şi promoveze pe pagina şcolii ce fac în atelier. Noi încercăm să facem şcoala cât mai atractivă, cât mai veselă, cu echipamentul şi resursele pe care le avem. Şi când vorbesc de resurse, mă gândesc inclusiv la resursa umană. Vor fi foarte mândri când vom merge în acest părculeţ şi vor spune – aici am muncit şi eu”, a conchis directorul unității de învățământ.

foto: adevarul.ro

Politica