Se apropie Crăciunul, iar unul dintre lucrurile pe care orice om încearcă să le facă este să fie mai bun, să se gândească la ceilalți. În România anului 2020, în plină pandemie, nu avem cum să uităm de problemele sociale, în continuă creştere.
Craiova este un oraş care nu duce lipsă de astfel de probleme, dar nici de oameni care au puterea să îşi îndrepte atenţia către ele şi nu doar de sărbători.
Un astfel de exemplu este Asociaţia Ajutor Divin. Aceasta a fost înfiinţată în luna septembrie a acestui an, în Craiova, de către Aurel Firu. Asociaţia are un statut complex şi după cum o sugerează numele, activitatea principală este de a ajuta persoane aflate în dificultate, de la copii ai străzii, la femei abuzate, până la oameni cu probleme medicale.
„Fac voluntariat de 18 ani de zile, dar într-un mediu organizat de 15 ani. Am fost foarte surprins să realizez că ni s-a alăturat foarte multă lume în proiectele noastre. Noi am încercat să ne pliem pe absolut tot ce este nevoie, atât la cazurile sociale, atât la cazurile celor care nu au case, pentru că unul dintre obiectivele mele este să şi construiesc pentru cei nevoiaşi. În acest fel, spre exemplu, am făcut colaborări cu primăriile comunelor Mischii şi Robăneşti, pentru a construi împreună, iar acest exemplu vreau să-l continui şi în alte comune”, a spus Aurel Firu.
Proiectele sociale dezvoltate de aceştia merg în mai multe direcţii, cum ar fi:
– Femeile abuzate reprezintă o problemă socială din ce în ce mai crescândă în România ultimilor ani, iar în acest scop, asociaţia Ajutor Divin încearcă să intervina în sprijinul acestor femei.
„Suntem tineri şi vedem tot ce se întâmplă în jurul nostru. Multe femei sunt ba abuzate, ba bătute, ba date afară din case neavând unde să se ducă. Avem cazuri de acest fel în imediata noastră apropiere, despre care ştim. Astfel ne-am gândit în felul următor. Nu putem să facem 50 de apartamente dintr-o dată, facem câteva la început, unde să le putem ţine pentru o anumită perioadă de timp, să le putem ajuta să devină independente. Fiind vorba de cazuri sociale, am găsit înţelegere peste tot, atât la primăria Craiova, cât şi la primăriile din zonă. Încercăm să ne pliem pe zonele unde putem găsi locaţii. Va exista o legătură între asistenţa socială de la Craiova, între poliţia municipiului şi între spitalul judeţean. Atunci când este o problemă, una dintre instituții va afla despre acel caz și ne va contacta, fiind singura asociaţie din judeţ care se ocupă cu asta”, a menţionat Aurel Firu.
Un alt proiect al asociaţiei vizează oamenii străzii, de care oraşul Craiova cu siguranţă nu duce lipsă. Toți aceşti oameni ai străzii au o poveste şi un motiv pentru care au ajuns în stradă.
„Am impresia că oamenii ăştia sunt pe undeva uitaţi. De ziua mea, pe 2 septembrie, am mers şi mi-am petrecut ziua cu ei. Am considerat că cu prietenii, în general, am tot sărbătorit. Există filmări pe pagina mea de facebook de la momentul respectiv. Am mers şi am vorbit cu ei, mă cunosc majoritatea pentru că obişnuiesc să le dau mâncare şi ce au nevoie. Oamenii mi-au cerut de ziua mea roşii, pâine şi apă. Am fost în foarte multe ţări unde am văzut ce înseamnă civilizaţia. La ei se poate să fie ajutaţi oamenii străzii, la noi nu. M-am gândit la o locaţie unde să strângem aceşti oameni, fără să-i îngrădim, unde să le putem asigura hrana, condiţii să doarmă, să se schimbe de haine, iar dacă vor să plece pe parcursul zilei, să plece, dar să ştie că acolo au unde să stea. Există oameni ai străzii care dorm sub cerul liber, sub ţevi de termoficare, maşini abandonate şi altele. Mă gândesc să-i ajut să se gospodărească singuri, să le cumperi o găină, o oaie, să-i responsabilizezi”, a spus Aurel Firu.
Acesta a vorbit şi despre un alt subiect sensibil, care constă într-un alt proiect al asociaţiei. Copiii instituţionalizaţi după vârsta de 18 ani.
„Dacă ne uităm la oamenii străzii, o mare parte provin din centrele de copii, pentru că sunt văzuţi foarte urât. Nu ei şi-au ales să fie acolo ci soarta i-a dus în locul acela. În rândul copiilor instituţionalizaţi sunt foarte mulți care devin doctori, ingineri, pentru că cineva la un moment dat le-a întins o mână. De ce să nu încercăm să facem și noi asta, să creştem din aceşti copii? Să încercăm să-i ducem la şcoală, să nu mai fie analfabetismul ăsta şi să încercăm să îi învăţăm o meserie. Statul îi dă afară din centre după vârsta de 18 ani, iar noi suntem singura asociaţie care încearcă să facă ceva. Lucrez la un proiect pentru oamenii străzii, unde este vorba de căsuţe de 24 – 30 de metri pătraţi, portabile, încât să le putem reloca, dacă este nevoie. Important este nu doar să ajutăm ci să şi rămânem aproape de aceşti oameni, să le asigurăm evoluţia”, a spus Aurel Firu, preşedinte al asociației Ajutor Divin.
Cei care vor să ajute, sau să se implice la rândul lor, pot contacta Asociaţia Ajutor Divin.
Cum vă puteţi implica:
– Sponsorizare financiară pentru proiectele asociației;
– Materiale educaționale și pentru lucru manual, și gustări;
– Educație – Sponsorizează un adolescent să meargă la liceu, la universitate sau la școală profesională;
– Voluntariat pe termen lung – Fiecare persoană care lucrează cu Asociația AJUTOR DIVIN este responsabilă pentru propria strângere de fonduri, și are nevoie de persoane ca tine, care doresc să sponsorizeze lucrarea pentru care se adresează;
– Donații – Printre nevoile noastre actuale se numără: materiale pentru lucru manual, materiale școlare, caiete, pixuri, creioane, hârtie, clasele 1-8, șervețele umede și cremă pentru bebeluși (pentru evitarea iritațiilor în zona scutecului), săpun/pastă de dinți/periuțe de dinți, hăinuțe 1-14 (ani) se recomandă sortate pe categori de vârstă, jucării, (cele bune, nu cele stricate);
– alimente (nu cele perisabile).
Voluntariatul nu se pliază pe orice tip de om. Voluntariatul este pentru cei curtați de gândul că pot schimba lucrurile în bine, atât pentru ei, cât și pentru ceilalți, pentru cei care știu să privească în față și, cu îndrăzneală, acționează, pentru cei care își antrenează zi de zi voința, aspirând la un vis împlinit: o lume puțin mai bună, dar am omis un amănunt: voluntariatul se învață. Primul pas este schimbarea de atitudine. Dacă atitudinea este proactivă, atunci devenim activi și responsabili și putem contribui la dezvoltarea noastră și a comunității din care facem parte.
În principiu, abia după ce încalți bocancii voluntarului îți poți da seama de câte beneficii ai ocazia să obții de pe urma unor astfel de activități benevole. Sunt beneficii pe care le vei conștientiza toată viață. Astfel, ar fi cazul să renunți la câștigul material imediat și să optezi pentru un câștig mai mare pe alte planuri.
Iată cam cum ar arăta descompus un astfel de CÂȘTIG:
– Înveți să ai mai multă încredere în tine;
– Îți îmbunătățești competențele: comunicare, negociere, lucrul în echipă;
– Înveți să fii mai responsabil, mai organizat, dar și mai creativ;
– Înveți să faci networking;
– Îți dezvolți capacitatea de leadership;
– Dobândești experiențe practice;
– Experimentezi și devii conștient de punctele tale forte, respectiv de cele slabe;
– Înveți să fii mai bun și mai înțelegător cu ceilalți;
– Înveți să vii cu soluții și cu idei „out of the box”.
Acestea fiind spuse, nu te consola cu gândul că ceea ce înveți în liceu și în facultate îți este suficient. Fii hotărât să faci ceva mai mult pentru a-ți atinge scopurile și, pentru asta, gândește-te serios la posibilitatea de a fi voluntar.
Alexandru NICA