sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Cine este prima țară din lume ce analizează trecerea în totalitate la moneda digitală

Suedia va analiza fezabilitatea tranzitiei la o moneda digitala, ceea ce reprezinta un nou pas pentru tara cu cel mai redus grad de utilizare a numerarului, transmite Bloomberg, citat de Agerpres, potrivit ziare.com.
Ministrul pentru Piete Financiare, Per Bolund, a anuntat ca un proces de evaluare a fost lansat vineri si este asteptat sa se incheie in luna noiembrie 2022. Evaluarea va fi condusa de Anna Kinberg Batra, un fost presedinte al Comisiei de finante din Parlamentul Suediei.

Aceasta este una dintre primele tari din lume care analizeaza posibilitatea introducerii unei monede digitale. Banca Centrala a Suediei deruleaza deja un proiect pilot in parteneriat cu firma Accenture Plc ce vizeaza introducerea unei coroane electronice care sa aiba la baza aceeasi tehnologie blockchain cu cea utilizata de alte monede digitale, precum Bitcoin.

Guvernatorul Bancii Centrale a Suediei (Riksbank), Stefan Ingves, a subliniat in luna octombrie ca orice decizie cu privire la emiterea unei coroane electronice trebuie sa fie adoptata la nivel politic. Din punctul de vedere al Guvernului, „este crucial ca piata platilor digitale sa functioneze sigur si sa fie disponibila pentru toata lumea”, a spus vineri Per Bolund.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„In functie de modul in care o moneda digitala va fi conceputa si de tehnologiile ce vor fi utilizate, aceasta poate avea consecinte uriase pentru intregul sistem financiar”, a adaugat oficialul suedez.

Riksbank estima in luna octombrie ca gradul de utilizare a numerarului in Elvetia a scazut la cel mai redus nivel din istorie, pe masura ce pandemia a accelerat tranzitia dinspre bancnote si monede spre platile cu cardul. Mai putin de 10% din totalul platilor din Suedia sunt facute cu numerar, arata datele Bancii Centrale. Inca din 2018 Banca Reglementelor Internationale estima ca Suedia este societatea cu cel mai redus grad de utilizare a numerarului din lume, in functie de utilizarea acestuia ca procent din Produsul Intern Brut.

Politica