sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Tineri „de culoare” din Craiova: „Românii nu sunt rasiști”

Se știe binecunoscuta poveste de miercuri seară, în care un arbitru român, Sebastian Colțescu, arbitru de rezervă la un meci din UEFA Champions League, ar fi făcut o remarcă rasistă la adresa unui jucător. Acesta a fost motivul pentru care jucătorii celor două echipe au ieșit de pe teren, meciul fiind astfel întrerupt și reluat a doua zi cu o altă brigadă de arbitri, cea din România fiind trimisă acasă.
Știrea a devenit virală în presa internațională și părerea generală despre români, care oricum nu era cu siguranță cea mai bună, a devenit și mai puțin bună. La întrebarea „românii sunt rasiști?” am încercat să răspundem adresând întrebarea unor oameni care ar fi putut să simtă asta, fiind străini pe teritoriul României. Fatih este un tânăr de culoare, student la Facultatea de Medicină din Craiova și se află aici de 4 ani. A avut destul timp să interacționeze cu diverse tipuri de oameni în timpul petrecut aici.
„Românii sunt, cred eu, prietenoși. Am mulți prieteni români, atât în Craiova, dar și în alte orașe din România, mai ales București. Să zicem că au existat la un moment dat niște glume, dar venite din partea unor persoane apropiate, colegi, cărora le-am permis datorită contextului. Nu au fost glume rasiste și nu cred că românii sunt rasiști”, a spus Fatih, care nu a vrut să comenteze întâmplarea cu Sebastian Colțescu, nefiind fan fotbal.
Amira este o altă studentă la Universitatea din Craiova, abia în anul 2 și care menționează că nu a avut timp să interacționeze cu alte persoane decât colegii ei, care sunt oameni prietenoși.
„Aș zice că din primul an am fost primită bine, oamenii sunt prietenoși, normali, fără să-mi dea impresia vreodată că ar avea o problemă cu faptul că sunt ceva mai de culoare. Mi s-a spus la început că aici fetele sunt destul de invidioase, dar nicio secundă nu am simțit cum că cineva ar face vreo diferență legată de culoarea pielii. Nu cunosc români rasiști”, a menționat Amira.
O altă persoană de culoare, care nu a venit în România pentru a studia ci pentru a dezvolta o afacere personală, este Umut, venit din Turcia în urmă cu destul de mulți ani. Umut are 42 de ani și se consideră o persoană îndeajuns de matură încât să înțeleagă atunci când un context poate să inspire rasism. „Mă uitam la meci când a avut loc evenimentul de la Paris. Mi s-a părut o reacție exagerată din partea arbitrului român, dar, o reacție care nu avea nicio legătură cu rasismul ci cu lipsa de profesionalism. Sunt fan fotbal, joc și la pariuri sportive din acest motiv. Știu ce înseamnă fenomenul și sunt pro ideile antirasism promovate în fotbal. Lumea a exagerat cu povestea asta. Sunt mulți ani de când mă consider român și remarci rasiste nu mi-au fost adresate. Am prieteni la fel, în aceeași situație, care nu consideră deloc că românii sunt rasiști. Aici sunt lucruri care țin de educație, nu de ideologii”, a spus Umut, foarte relaxat în legătură cu ideea despre rasism la nivel de România.
În ciuda lucrurilor care se spun de la acest episod cu arbitrul român, concluzia ar fi că majoritatea oamenilor de culoare care trăiesc în România susțin că nu au cunoscut români rasiști. Acest lucru l-a menționat și jucătorul de fotbal francez al echipei CFR Cluj, Billel Omrani, care a postat pe instagram imediat după acest incident, un mesaj scurt: „Românii nu sunt rasiști”.

Alexandru Nica

Politica