În acest an, copiii şi localnicii din satele judeţului Gorj nu vor mai putea mergea în colindat sau în piţărăi, obiceiuri străvechi.
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj au anunţat că obiceiurile nu vor mai avea loc de sărbătorile de iarnă din acest an.
„Având în vedere articolul nr.6 din Hotărârea numărul 52 din 5 noiembrie 2020 a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, în această perioadă este interzisă organizarea obiceiurilor de iarnă. Cu alte cuvinte, anul acesta, de Crăciun, reuniunile de familie vor fi mai restrânse, iar colindatul va fi interzis. Vom face un apel la responsabilitate, ba chiar îi rugăm pe gorjeni să respecte măsurile restrictive impuse de autorităţi, distanţarea fizică fiind absolut necesară“, a spus Daiana Militaru, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj, citată de Adevărul.
În satele din Gorj se obişnuieşte ca, în Ajun de Crăciun, sătenii, copiii şi tinerii să meargă în piţărăii. Alaiul trece pe la casele sătenilor, iar aceştia îi aşteaptă cu diferite produse, în special de post, care sunt oferite acestora, pentru sufletul celor adormiţi. Grupul piţărăilor este format din zeci de persoane sau chiar de câteva sute.
În satul Cloşani, din comuna Padeş, se practică obiceiul „Piţărăilor cu măşti“. Măştile, denumite „Moşi“ şi „Babe“, sunt realizate din piele de capră sau de oaie, iar alţii le-au confecţionat din piele de vânat, de lup sau vulpe. Costumul de „Babă“ pe care îl poartă tot băieţii este format din costumul popular de femeie, Piţărăii mascaţi merg la colindat prin sate şi primesc colaci, nucă, mere şi biscuiţi.