sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

ONU estimează o creștere cu peste 3 grade Celsius a temperaturii globale până la sfârșitul secolului

Pământul continuă să se încălzească, iar temperatura globală va crește cu mai mult de 3 grade Celsius la sfârșitul acestui secol, în ciuda micșorării emisiilor de gaze cu efect de seră ca urmare a pandemiei de COVID-19 sau a ultimelor angajamente ori măsuri adoptate la nivel internațional, se arată în cel mai recent raport ONU despre schimbările climatice, informează France 24 care citează agenția France Presse, potrivit Digi24.ro.

În raportul anual redactat de Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) se arată că scăderea cu 7% a emisiilor de carbon în anul 2020, determinată de pandemia de coronavirus, va avea un „impact neglijent” asupra fenomenului încălzirii globale, dacă nu e însoțită de o înlocuire rapidă și pe scară largă a combustibililor fosili. Practic, această micșorare a emisiilor înseamnă o reducere cu doar 0,01 grade a ritmului încălzirii globale până în 2050, spun experții.

De asemenea, raportul UNEP arată că, în acest moment, există încă o mare diferență între acțiunile care trebuie adoptate, conform acordului de la Paris privind schimbările climatice și reducerile de emisii poluante pe care le au planificate țările lumii. Acordul de la Paris, semnat de aproape toate statele lumii în 2015, are ca principal scop menținerea creșterii temperaturii globale sub 2 grade Celsius în acest secol.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Această țintă ar putea fi atinsă, iar emisiile poluante ar putea fi reduse cu 25% până în 2030, dacă țările vor accelera transpunerea în fapte a angajamentele Acordului de la Paris și vor pune corect în aplicare reformele de mediu și de reglementare necesare redresării economice de după pandemie, se arată în raport.

Comparativ cu epoca pre-industrială, temperatura Pământului a crescut de atunci cu 1 grad Celsius. Acest lucru se traduce deja prin episoade tot mai grave și mai îndelungate de secetă, valuri de căldură şi furtuni severe, pe fondul creşterii nivelului mărilor. Astfel, de la o vreme, catastrofele climatice se țin în serie: anii de după 2015 au fost cei mai călduroși înregistrați vreodată, iar suprafața banchizei arctice se micșorează, odată cu topirea calotei glaciare și a creșterii nivelului oceanelor.

Conform UNEP, nivelul emisiilor trebuie să scadă în fiecare an cu 7,6% până în 2030 pentru a putea atinge scopul mai ambițios al Acordului de la Paris: menținerea creșterii temperaturi globale la sub 1,5%. Climatologii sunt însă îngrijorați de faptul că o creștere a emisiilor de carbon e aproape inevitabilă în 2021. În urmă cu trei luni, oamenii de știință avertizau că o creștere a temperaturii medii a Pământului cu doar un alt grad Celsius va duce la ridicarea nivelului mărilor și oceanelor cu până la 2,5 metri doar ca urmare a topirii ghețarilor din Antartica.

Politica