Ca urmare a demisiei lui Ludovic Orban din funcția de prim-ministru, o listă cu nume care ar putea prelua această funcție a fost deja concepută la nivelul Guvernului. Printre acestea se află și ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, învestit în funcție în luna noiembrie a anului trecut, de Guvernul PNL.
Virgil Popescu s-a născut la data de 25 aprilie 1968, în Drobeta-Turnu Severin și face parte din Cabinetul de deputați ai Partidului Național Liberal din anul 2016. Potrivit CV-ului său, din 2008, Popescu este conferențiar universitar în cadrul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor, la Universitatea din Craiova.
Începând cu 2016, a fost ales deputat PNL, fiind și vicepreședinte în Comisia pentru Industrii din Camera Deputaților.
În perioada august – octombrie 2013 a fost vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților. De asemenea, între 2007 și 2008, a fost secretar de stat la Departamentul pentru Dialog Social din cadrul Guvernului.
Între 2001 și 2008 deținut poziția de lector universitar la Universitatea din Craiova. Patru ani, din 1997 și până în 2001, a fost director la Petrom, sucursala PECO Mehedinți, după ce între 1993 și 1997 a fost asistent universitar în cadrul Universității din Craiova. În ceea ce privește studiile, Virgil Popescu se prezintă cu o diplomă de inginer obținută la Facultatea de Automatică din București, o diplomă de masterat la Universitatea din Craiova, precum și o diplomă de doctor obținută la Universitatea din Craiova, Facultatea de Științe Economice.
Mai mult, acesta a absolvit, în 2006, un curs de securitate și apărare națională la Colegiul Național de Apărare, Universitatea Națională de Apărare ,,Carol I”. O diplomă asemănătoare a fost obținută și în 2008 la Colegiul Superior de Securitate Națională din cadrul Academiei Naționale de Informații ,,Mihai Viteazu”.
Conform declarației de avere, ministrul are în posesie mai multe proprietăți, mare parte dintre ele fiind din moșteniri și partaj succesoral. Astfel, deține șase terenuri intravilane în Drobeta-Turnu Severin și într-un sat din Mehedinți, trei terenuri forestiere și 7 terenuri agricole. De asemenea, deține o casă de locuit, o casă de vacanță și două apartamente, dintre care unul este în București. În declarația de avere sunt trecute și două contracte cesiune din 2018 de 37.950 euro, respectiv 13.800 euro. Virgil Popescu deține un număr semnificativ de 16 conturi și depozite bancare, în lei, dolari și euro, cu sume mai mici, dar și mai mari care ajung până la 60.000 euro.
De asemenea, deține acțiuni la 14 societăți, printre care și Petrom. Nu în ultimul rând, declarația de avere cuprinde șase împrumuturi de sute de mii de lei acordate unor firme: Automotors SRL, PJIMM MH, Vilaro Design și Rolavist SRL.
Andreea TIGOIANU