vineri, noiembrie 15, 2024

Ultima ora

Sport

6 Decembrie – Moş Nicolae la vot

Ziua de 6 decembrie aduce în fiecare an începutul oficial al sărbătorilor de iarnă. „Sfântul Nicolae” a adus anul acesta, pe lângă darurile din ghetuţele celor mici şi darul politic al alegerilor parlamentare pentru cei mari. Raportându-ne la perioada deja bine cunoscută şi contextul pandemiei de Covid 19, scrutinul a fost cu siguranţă ceva mai diferit decât în alţi ani. Din acest motiv, am intervievat mai multe persoane cu privire la cum au văzut alegerile. Sondajul a mers atât către votanţii tineri, cât şi către persoanele ceva mai în vârstă. Am descoperit atât diferenţe în privinţa viziunii despre alegeri, cât şi similitudini covârşitoare.

„Normal că am mers să votez. Nici nu contează tipul alegerilor, atâta timp cât îmi pot desfăşura dreptul de vot dobândit cu greu de părinţii noştri”, a spus o tânără de 26 de ani, care n-a pierdut niciun scrutin de când a împlinit vârsta de 18 ani.
Majoritatea tinerilor şi-au dorit să voteze, chiar dacă nu cred foarte mult în schimbarea actuală: „Am mers şi anul ăsta la vot, chiar dacă, sincer, nu cred că o să schimbe cu ceva. Important e să existăm ca şi cetăţeni cu drept de vot”, a menţionat la ieşirea de la urne, un tânăr de 30 de ani.

Deşi dornici să-şi exercite votul, tinerii acuză modul în care guvernul a gestionat atât campania electorală, cât şi modalităţile prin care aceştia au încercat să atragă votanţii alături de ei, folosindu-se de contextul pandemiei: „S-au jucat cu restricţiile, aproape că le-au schimbat de la o zi la alta, încât să avem impresia că o fac pentru noi. De fapt şi-au văzut de propriile interese. Nu cred că deschiderea pieţelor fix în weekend-ul dinaintea alegerilor are de a face cu altceva decât votarea”, a spus un alt tânăr, contrariat de măsurile luate de guvern în ultima vreme.
Cetăţenii cu drept de vot din cealaltă categorie de vârstă au avut păreri diferite legate de scrutin, mai ales ţinând cont de riscurile pe care le implică prezenţa la vot în contextul pandemiei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„După 30 de ani de votare, în care n-am lipsit la nicio alegere, de data asta n-am mers. Oricum nu cred că alegerile astea parlamentare vor schimba ceva. Şi am o vârstă, mai bine stau la mine acasă”, a spus un domn de 60 de ani din Municipiul Craiova. Vârstnicii sunt mult mai reticenţi decât în anii trecuţi în privinţa mersului la vot.
Principalul motiv pentru care aceștia preferă să se abţină din a-şi exercita votul, îl reprezintă pandemia. Cu toate astea, există oameni care consideră că dreptul la vot nu poate fi blocat de acest context: „Sigur că am votat! Toată lumea vorbeşte de coronavirus. Vorba aia, dacă e să iau de undeva, l-aş putea lua şi din autobuz. Votul este foarte important. Cei care avem o vârstă, știm cum era şi înainte de 1989, când nici nu puteam vorbi despre subiecte legate de vot. Tinerii nu prea merg, că nu îi interesează”, a spus o doamnă de 55 de ani, tot din Municipiul Craiova.

„M-au convins cu redeschiderea pieţelor. O prostie, domnule! Luni le închid iar. Ce dezordine este acolo, nu vreţi să ştiţi. Port mască de la ieşirea din bloc până la piaţă, când ajung acolo să văd comercianţii cu ele pe bărbie. Şi mai duc şi fără să-i intereseze mâinile de la gură la produse. Sunt o persoană cu destule probleme, dar am mers totuşi să votez. Să știţi că e mai sigur decât la piaţă”, a declarat un al domn de 68 de ani.

Concluzia este că majoritatea oamenilor cu care am discutat, care au drept de vot, susţin că îşi exercită acest drept indiferent de situaţie, spunând că pot să facă abstracţie de perioada deloc prielnică, motiv pentru care au mers la urne.

Alexandru Nica

Politica