duminică, noiembrie 24, 2024

Ultima ora

Sport

Studiu: Tratamentul cu plasmă autoimună, fără efecte în cazurile grave de COVID-19

Plasma sanguină de la supraviețuitorii COVID-19 a avut un beneficiu redus pentru pacienții cu pneumonie severă COVID-19. Acestea sunt concluziile trase de cercetătorii din Argentina, în urma unui studiu publicat în The New England Journal of Medicine.

Aceștia spun că Plasma convalescentă prin intermediul căreia pacienților COVID-19 li se furnizează anticorpi împotriva bolii nu a avut beneficii considerabile în tratarea cazurilor grave de boală și nici nu a redus riscul de deces.

Cercetătorii au repartizat în mod aleatoriu 333 de pacienți spitalizați cu pneumonie severă declanșată de COVID-19 pentru a primi plasmă convalescentă sau un placebo. După 30 de zile, nu au observat diferențe semnificative în simptomele sau starea de sănătate a pacienților. Ratele mortalității au fost aproape aceleași: 11% în grupul cu plasmă convalescentă și 11,4% în grupul placebo, diferență care nu a fost considerată semnificativă din punct de vedere statistic.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Totuși, încă există posibilitatea ca plasma convalescentă să îi ajute pe pacienții mai puțin bolnavi care primesc tratamentul mai devreme în evoluția bolii, a declarat liderul studiului, Dr. Ventura Simonovich, de la Spitalul Italiano de Buenos Aires.

Un alt studiu din Argentina, postat pe medRxiv dar care nu a fost încă evaluat de alți experți din domeniu, se constată că, atunci când pacienții vârstnici bolnavi de COVID-19 au primit plasmă convalescentă în decursul a 72 de ore de la apariția simptomelor, riscul de a agravare a bolii a scăzut.

Organizația Mondială a Sănătății avertiza, în luna august a acestui an, că folosirea plasmei din sânge de la supraviețuitorii de COVID-19 pentru a trata alți pacienți este încă considerată o terapie experimentală, scrie gandul.ro

Plasma convalescentă este un tratament vechi de un secol care a fost utilizat pentru combaterea gripelor și a focarelor de rujeolă. Când organismul întâlnește un nou germen, creează proteine ​​numite anticorpi care vizează exact infecția respectivă. Anticorpii plutesc în plasmă – partea gălbuie, lichidă a sângelui – care este colectat de la supraviețuitorii de COVID-19 și administrat pacienților infectați cu coronavirus.

Politica