Cifrele nu arată foarte optimist pentru cei aproape 80.000 de copii ai căror părinți sunt plecați peste hotare pentru a le asigura o viață mai bună. Statisticile oficiale arată că în total, un numar de 79.500 de copii au ramas in grija rudelor sau a unui parinte, in tara, care includ doar copiii aflati in evidenta serviciilor publice de asistenta sociala, conform Salvați Copiii Romania.
Cel mai mare numar de copii cu parintii plecati la munca in strainatate este in judetul Suceava. Conform ANDPDCA, in iunie 2020, 7.143 de copii din Suceava aveau unul sau ambii parinti plecati la munca in strainatate. Judetul Iasi se situeaza pe a doua pozitie in ceea ce priveste numarul copiilor cu parintii plecati la munca in strainatate din Romania: 5.254 de copii. Totodata, Iasi ocupa primul loc in topul judetelor cu copii aflati in sistemul de protectie speciala.
In judetul Vaslui, 3.243 copii sunt inregistrati in evidentele serviciilor publice de asistenta sociala ca avand parinti plecati la munca in strainatate. Dupa Iasi, este judetul cu cel mai mare numar de copii aflati in sistemul de protectie speciala si detine a treia cea mai mica rata de ocupare a populatiei din judetele din Romania.
In judetul Mures, conform statisticilor oficiale, 1.197 de copii sunt afectati de migratia economica a parintilor. In Petrila, 72% din populatie, inclusiv familiile cu copii, locuieste in zone dezavantajate sau marginalizate. La nivelul intregului judet, odata cu inchiderea minelor, plecarea la munca in strainatate a devenit alternativa pentru parintii aflati in imposibilitatea de a obtine mijloacele de trai necesare. Ultimele statistici indica un numar de 1.819 de copii cu parintii plecati la munca in strainatate, in tot judetul Hunedoara.