Tinerii cu dizabilități instituționalizați din Târgu Jiu primesc o nouă șansă. Aceștia vor urma cursuri de calificare profesională, dar și cursuri de educație financiară și prim-ajutor. Este vorba despre un proiect ce a fost demarat la finele săptămânii trecute și are drept scop îmbunătățirea calității vieții persoanelor defavorizate socio-economic. Activitatea se va întinde pe o perioadă de 8 luni, iar bugetul alocat este de 57.000 de lei.
„Asociația Inimi de Gorjeni demarează proiectul Șanse pe piața forței de muncă pentru tinerii cu dizabilități instituționalizați, proiect prin care 15 tineri cu dizabilități instituționalizați, din Târgu Jiu, vor urma cursuri de calificare profesională, iar alți 30 se vor bucura de cursuri de educație financiară și de prim ajutor. Proiectul are o valoare de peste 57.000 de lei. Durata de implementare a proiectului este de 8 luni, timp în care se va realiza calificarea a minim 15 tineri cu dizabilități instituționalizați, dar și instruirea a 50 de specialiști în domeniul consilierii vocaționale, precum și formarea de abilități a 30 de tineri instituționalizați, prin cursuri de educație financiară și de prim ajutor”, a spus Minodora Sucea, purtător de cuvânt al DGASPC Gorj, pentru Radio Târgu Jiu.
Potrivit datelor Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA), numărul total de persoane cu dizabilităţi din România este de aproximativ 852.500, iar în jur de 50% dintre aceştia au vârsta potrivită pentru a munci. Totuși, în anul 2020, doar 17% din total, cu vârsta potrivită pentru a lucra, sunt integraţi pe piaţa muncii, arată o analiză OLX. Acest lucru înseamnă că aproximativ 43.000 români cu dizabilități muncesc, dintr-un număr posibil de peste 400.000.
„În primul rând, este nevoie de mai multă comunicare şi colaborare între mediul de stat şi cel privat. Apoi, este nevoie de educare şi mai multă informare: pe de o parte impulsionarea companiilor private în ceea ce priveşte angajarea, integrarea şi retenţia persoanelor cu dizabilităţi, iar pe de altă parte susţinerea şi formarea persoanelor cu dizabilităţi, pentru a le asigura accesul pe piaţa muncii”, a declarat Aida Ionescu, Head of Operations OLX, pentru adevărul.ro.