Protocolul sanitar din România nu este agreat de toți oamenii care trăiesc aici. Dacă românii erau, în mare parte, conștienți de situația spitalelor din țară, străinii se arată surprinși de modul în care a fost abordată pandemia de coronavirus.
Norvegianca Maren Aardahl, handbalistă legitimată la echipa SCM Râmnicu Vâlcea, preferă o abordare mult mai dură în lupta cu pandemia, mai ales că provine dintr-o ţară cu reguli sanitare severe, unele poate unice în Europa. Potrivit Digi Sport, aceasta s-a plâns în presa din Norvegia, mai precis în publicaţia „VG“, despre gestionarea pandemiei în România, arătându-se foarte surprinsă de regulile de la noi.
„În România nu ai nevoie de un test negativ, dacă ai fost depistat pozitiv şi ai stat două săptămâni în carantină. Mie mi-a fost foarte greu să mă întorc la antrenamente fără un test negativ, pentru că aveam colege care nu fuseseră infectate, dar am fost obligată. Prima săptămână după ce am ieşit din carantină a fost dezgustătoare, nu am avut de ales. Nu mă simţeam pregătită nici din punct de vedere fizic, pentru că am stat două săptămâni în casă, dar în cele din urmă m-am descurcat. Cred că trebuie să fim complet siguri că un jucător este sănătos înainte să revină la antrenamente şi meciuri”, a spus Aardahl.
Handbalista activează într-o zonă ce a fost lovită din plin de pandemie. Autoritățile vâlcene au avut mari probleme cu infectările și cu focarele pe care le-au controlat cu greu pe teritoriul județului. La finalul săptămânii trecute, potrivit datelor Direcției de Sănătate Publică, pe teritoriul județului Vâlcea au fost confirmate, de la începutul pandemiei, 7.056 de cazuri de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2. Totodată, în unitățile sanitare dedicate se aflau internate 197 de persoane confirmate pozitiv, starea de sănătate a acestora fiind următoarea: 32 asimptomatice și cu forme ușoare ale infecției, 148 cu forme medii și 17 internate în secția ATI.
În Vâlcea erau înregistrate 49 de focare de SARS-CoV-2, în centre rezidențiale, unități sanitare, la agenți economici, cluburi sportive și în cadrul instituțiilor publice. În cadrul focarelor au fost făcute recomandări privind efectuarea curățeniei, dezinfecției cu o firmă de specialitate autorizată sanitar, aerisirea spațiilor după un program stabilit, purtarea echipamentului de protecție standard.
Chiar dacă handbalista de la SCM Râmnicu Vâlcea spune că regulile ar putea fi mult mai stricte, românii încă nu s-au obișnuit cu „viața de pandemie”. Jandarmii vâlceni au continuat activităţile specifice de prevenire a răspândirii noului CORONAVIRUS, în special prin verificarea respectării măsurilor de protecție sanitară.
„Dorim să vă reamintim că în intervalul orar 23:00 – 05:00 circulația persoanelor este permisă doar pentru anumite motive, sancţiunile prevăzute de lege fiind cuprinse între 500 și 2.500 de lei. Totodată, operatorii economici care nu respectă măsurile privind funcţionarea în condiții de legalitate în această perioadă a teraselor pot fi sancționați cu amenzi cuprinse între 2.000 și 10.000 de lei. Nu dorim sancționarea cetățenilor, ci dorim ca toți să conștientizeze faptul că, sănătatea și viața persoanelor sunt cele mai importante, sens în care nu vom tolera nicio încălcare a legii. Jandarmeria Vâlcea, cu siguranţă pentru fiecare!”, a fost mesajul jandarmilor.
Regulile din Norvegia, țara natală a handbalistei Maren Aardahl, sunt din ce în ce mai dure. La mijlocul lunii noiembrie, autorităţile sanitare de la Oslo au adoptat o politică de combatere a pandemiei care afectează din plin sportul din această ţară.
La 48 de ore după ce naţionala de fotbal a Norvegiei a ajuns în centrul atenţiei, deplasarea ei în România fiind anulată de Ministerul Sănătăţii, Federaţia Europeană de Handbal (EHF) a şi confirmat că Norvegia a renunţat la găzduirea partidelor din cadrul Campionatului European de handbal feminin, competiţie pe care ar fi trebuit să o organizeze, împreună cu Danemarca, între 3-20 decembrie.