sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Parlamentul a votat astăzi legea ce prevede reguli mai ușoare pentru adopție

Camera Deputatilor a adoptat marti, decizional, proiectul care modifica si completeaza Legea privind procedura adoptiei, in sensul in care este flexibilizata procedura de evaluare a adoptatorilor si a etapei de monitorizare post-adoptie, precum si debirocratizarea unor proceduri, printre care: eliminarea din procedura a identificarii rudelor de pana la gradul al IV-lea in cazurile in care planul individualizat de protectie a copilului are ca finalitate adoptia; flexibilizarea derularii procedurii de adoptie pentru copiii care au implinit varsta de 14 ani, precum si a grupurilor de frati care nu pot fi separati.

Printre modificarile propuse de cele doua deputate se numara eliminarea cautarii duble a rudelor de pana la gradul al patrulea – atat la stabilirea masurii de protectie, cat si pentru incuviintarea adoptiei. Rudele vor fi cautate o singura data si doar pana la gradul al treilea, scurtandu-se, astfel, perioadele in care copiii raman blocati in sistemul de protectie, arata, intr-un comunicat de presa, deputata Oana Bizgan care a depus amendamente la proiectul de lege.

De asemenea, pentru prima data, copiii declarati adoptabili vor putea beneficia de sansa la o familie inclusiv dupa implinirea varstei de 14 ani, ramanand adoptabili pana la majorat.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pentru parintii adoptatori, masurile sunt extrem de benefice: se prelungeste perioada de valabilitate a atestatului de adoptator de la 2 la 5 ani, concediul de acomodare si indemnizatiile pe care acestia le primesc sunt aliniate cu beneficiile de care se bucura orice parinte biologic, iar birocratia excesiva este redusa considerabil, tocmai pentru a pune accentul pe calitatea actului de adoptie si a umaniza intreg procesul care, trebuie sa ne amintim, serveste vieti umane si nu dosare cu sina.

,,In cazul in care adoptatorul sau familia adoptatoare apartine minoritatilor nationale, evaluarea si pregatirea se pot face, la cerere, in limba minorita ti nationale respective”, mai arata propunerea legislativa adoptata de catre deputati.

,,Ma bucur enorm ca am reusit sa trecem si aceasta lege care este, cu adevarat, in beneficiul copiilor. Sunt mai bine de doi ani de cand muncim pentru ca aceasta initiativa sa devina realitate, iar copiii din sistemul de protectie sa aiba, in mod real, sansa la o familie. Schimbarile aduse prin legea votata astazi sunt asteptate de ani de zile de copiii din sistemul de protectie dar si de parintii care isi doresc sa adopte si ma bucur ca le putem spune astazi ca am reusit.” a declarat Oana Bizgan, conform sursei citate.

La randul ei deputata PSD Roxana Minzatu, care a amendat initiativa legislativa a Guvernului, a precizat ca isi doreste ca legea sa fie aplicata inclusiv pentru copiii „greu adoptabili”.

,,Marturisesc ca parintii in cautarea copilului caruia sa ii daruiasca iubirea lor sunt cei care m-au motivat sa ma implic in dezbaterea si completarea legii adoptiei. Pornind de la un proiect de lege foarte bun, initiat de Guvern in 2018, am lucrat, alaturi de Oana Bizgan, la o serie de amendamente care se regasesc in forma legii votata azi. Tot ce imi doresc este ca, prin aplicarea acestei legi, copiii, toti copiii, inclusiv cei carora le spunem „greu adoptabili”, sa isi gaseasca mult mai repede parintii alaturi de care sa formeze familia in care sa creasca frumos dar si in siguranta.” a explicat Minzatu.

In prezent, aproximativ 50.000 de copiii traiesc in sistemul de protectie a copilului, conform datelor oficiale facute publice de catre Autoritatea pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati, Copii si Adoptii, conform sursei mentionate.

Foto: medlife.ro

Politica