Medicii elveţieni ar putea fi nevoiţi să aplice criterii de triaj al pacienţilor dacă situaţia se înrăutăţeşte, în condiţiile în care ţara înregistrează deja 494.9 de cazuri de contaminare la 100.000 de locuitori.
„Vârsta de peste 85 de ani. Vârsta de peste 75 de ani însoţită de cel puţin unul dintre următoarele criterii: ciroză hepatică, insuficienţă renală cronică în stadiul III, insuficienţă cardiacă de clasa NYHA mai mare de 1 şi supravieţuire estimată la mai puţin de 24 de luni”. La nivelul A, paturi disponibile la terapie intensivă, dar resurse limitate, criteriile pentru a nu fi admişi la reanimare sunt mai grave. Printre altele: „Stop cardiac recurent, boală oncologică cu o speranţă de viaţă mai mică de 12 luni, demenţă severă, insuficienţă cardiacă clasa IV / NYHA, boală degenerativă în stadiul final”, arată ziarul La Stampa, citat de Hotnews.
Medicii vor trebui să decidă dacă aceşti pacienţi vor fi trataţi, în funcţie de numărul de paturi din spitale.L unea trecută, potrivit celor mai recente date disponibile, Elveţia avea 22.301 de paturi, dintre care doar 6.353 disponibile.
Franco Denti, preşedintele Ordinului Medicilor din Cantonul Ticino, recunoaşte că este o siuaţie şocantă, în ciuda pragmatismului său: „Când a apărut această directivă, am sărit de pe scaun. Să decizi pe cine să resuscitezi şi pe cine nu este greu, foarte greu pentru orice medic. Dar acest document, care este public, este o garanţie pentru medicii şi pacienţii înşişi, care nu vor să fie supuşi unui tratament suplimentar”.
Acesta a adăugat: „Fiecare decizie revine comitetelor de etică din spitale. Nu am informaţii că s-a întâmplat deja, dar suntem foarte îngrijoraţi”.