Cei mici rămân categoria vulnerabilă, atunci când vorbim despre incendii produse la locuințe sau gospodării! În cele mai multe situații, ei nu pot aprecia pericolele din jur și le lipsește puterea de a se salva din calea focului.
„Îți pasă de copilul tău? Nu-l lăsa nesupravegheat și, în niciun caz, în preajma focului sau a mijloacelor de încălzire”, este mesajul principal transmis de salvatorii gorjeni, care vin în sprijinul cetățenilor cu o serie de recomandări pentru siguranța copiilor ce au rolul de a preveni situațiile de urgență:
„Nu așezaţi pătuţurile copiilor în imediata vecinătate a sobelor. Nu lăsaţi copiii să aprindă focul sau să se joace la elementele instalaţiilor de încălzire; supravegheaţi-i pe timpul zilei, atunci când sunt funcţionale sobele. Nu lăsaţi copiii să se joace în apropierea aparatelor de încălzit sau pentru preparat hrană. Nu permiteţi copiilor să se joace cu focul. Nu încuiaţi copiii în casă cu focul aprins în sobă. Nu permiteţi copiilor să folosească aragazul și nu îi lăsaţi să se joace în bucătării. Eliminaţi orice posibilitate de acces la componentele instalaţiilor electrice precum prize, tablouri electrice etc. Supravegheaţi permanent aparatele electrice sub tensiune și nu le lăsaţi la îndemâna acestora. Nu le permiteţi să folosească aparatele electrice de uz casnic (reșouri, radiatoare etc.) și nu le lăsaţi la îndemână obiecte conductoare ce pot fi introduse în priză. Nu lăsaţi în funcţiune nesupravegheată instalaţia electrică pentru bradul de Crăciun. Păstrați chibriturile, brichetele și alte surse de foc în locuri în care copiii nu au acces. Înlăturați orice curiozitate în legătură cu focul, explicându-le copiilor cu răbdare pericolul pe care acesta îl reprezintă pentru viața lor. Nu lăsaţi copiii singuri în casă cu aragazul, mijloacele de încălzire sau aparatele electrice aflate în funcțiune. Odată cu creșterea, învăţaţi copiii cum să utilizeze sursele de aprindere și să se comporte în situaţii de pericol”, sunt recomandările ISU.