România trăiește deja drama Italiei în criza COVID-19. Doctorii au ajuns în punctul în care sunt nevoiți să aleagă cine este tratat la spital și cine este lăsat să se lupte cu boala, pe cont propriu, întrucât secțiile de terapie intensivă nu mai au locuri libere.
Medicul Virgil Musta, şeful Clinicii de Infecţioase de la Spitalul Victor Babeş din Timișoara confirmă situația disperată în care sistemul medical a ajuns.
”Lucrurile nu arată prea bine pentru că pandemia este în creștere și suntem la limită. E dificil pentru că această alegere poate lăsa traume. Am colegi stresați în gardă, care se întreabă ce să facă dacă vin pacienți și nu sunt paturi cu oxigen, nu mai e loc la ATI. Până acum noi am reușit să trimitem pacienții într-un județ limitrof pentru terapie intensivă. Dar situația devine foarte dificilă”, e declarat Virgil Musta, la Digi24.
”În primul rând legea nu ne permite că o persoană care are șanse minime de supraviețuire și care se află pe ventilație mecanică să fie decuplată. E principiul primul venit, primul servit. Când vine un pacient sunt criteriile de severitate a bolii, vârstă, comorbidități, investigații biologice asociate patologiei. Toate ne fac să avem o gândire care să permită trierea pacienților, dar e foarte dificil”, a mai spus medicul.
Și la Spitalul Județean Ploiești, coșmarul tuturor medicilor s-a transformat deja în realitate. Medicul primar Violeta Tănase, șefa UPU, a făcut la Digi24 o mărturisire dură: deja de câteva săptămâni medicii aleg între pacienți și decid pe cine salvează, pentru că nu mai sunt locuri la terapie intensivă. Celor cu mai multe șanse de supraviețuire li se dă o șansă în plus. Ei obțin locul la Terapie Intensivă, atunci când se eliberează. În rest, bolnavii care ar avea nevoie de terapie intensivă așteaptă și câte 72 de ore în Unitatea de Primiri Urgențe, pentru că nu au loc.
Virgil Musta este de părere că încă mai există o șansă pentru a nu pierde controlul asupra pandemiei: ”Situația pare scăpată de sub control. Încă mai avem o șansă, dar că să o fructificăm trebuie să fim fermi și foarte exacți. Cred că a fost acel curent care a mobilizat oamenii să nu respecte regulile cunoscând că undeva în firea noastră nu suntem prieteni cu regulile și atunci oamenii nu le-au mai respectat. Cred că și cei care trebuie să implementeze aceste reguli au vină lor pentru că nu au fost suficient de fermi. E greu să analizez eu situația pentru că nu sunt medic de politici de sănătate publică, dar cred că vină este împărțită”, a conchis medicul.