duminică, noiembrie 24, 2024

Ultima ora

Sport

Ludovic Orban, atac dur la CCR: Trebuie schimbat ceva, trebuie eliminați politrucii de acolo!

Premierul Ludovic Orban a criticat în termeni duri, joi seara, la Digi24, Curtea Constituțională, după decizia „abracadabrantă” pe care a luat-o în legătură cu alegerile parlamentare.

Potrivit premierului, această instituție trebuie „schimbată” și curățată de politruci, iar din componența ei ar trebui să facă parte tehnocrați.

„Decizia CCR mi se pare o încălcare flagrantă a Constituției de către organismul care trebuie să fie paznicul Constituției. Eu așa ceva… vă mărturisesc, deci, trebuie schimbat ceva, nu se mai poate așa, cu asemenea… Trebuie schimbată componența Curții Constituționale, trebuie eliminați politrucii de acolo, trebuie să intre numai magistrați cu cariere serioase în spate, nu oameni care au făcut politică și care sunt numiți acolo ca să răspundă la comenzi politice!” – a declarat premierul Ludovic Orban.

Policlinica Buna Vestire Craiova

El a învinuit CCR și pentru creșterea cazurilor de COVID de la începutul verii, pentru că a creat un vid legislativ.

„Multe din decizii vin împotriva intereselor fundamentale ale României, vă dau numai un exemplu – decizia legată de lipsirea autorităților sanitare și a Guvernului de orice mijloc de a opri răspândirea virusului, care a provocat o creștere, cea mai spectaculoasă creștere a numărului de cazuri”, a adăugat Ludovic Orban.

În replică, președintele CCR spune că are „un pic de fereală” să-i răspundă premierului și dă asigurări că CCR apără statul de drept, toți judecătorii fiind „ profesioniști cu expertiză” care nu pot fi calificați drept „politruci”. Cei doi nu sunt la primul schimb de replici.

„Toți suntem profesioniști cu expertiză, nu putem fi catalogați ca politruci. Noi, CCR, apărăm statul de drept. În nicio țară nu își permite prim-ministrul să atace suburban Curtea Constituțională”, a spus șeful Curții Constituționale.

Curtea Constituțională a publicat, miercuri, motivarea deciziei prin care a stabilit că legea prin care Parlamentul stabilește data alegerilor legislative este constituțională. Potrivit motivării, alegerile pot fi amânate cu 3 luni, până în martie, dacă Parlamentul decide așa. De asemenea, CCR spune că odată intrată în vigoare legea (după promulgare), Hotărârea de Guvern prin care executivul stabilește data alegerilor pe 6 decembrie își încetează efectul.

Politica