Racordarea la gaze a tuturor clienților casnici va fi gratuită, indiferent de distanța față de rețea, scrie economica.net. Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a aprobat un ordin în acest sens, prin care se stabilesc cheltuielile pe care trebuie să le suporte distribuitorul.
Acest lucru se va aplica pentru solicitanţii din categoria viitori clienţi casnici şi noncasnici care depun cerere pentru realizarea unui racord PM necesar alimentării cu gaze naturale. „Costurile cu obiectivele/conductele necesare racordării sunt suportate de OSD şi sunt recunoscute în tariful de distribuţie în conformitate cu prevederile Legii”, arată ordinul adoptat.
În vederea racordării la SD, solicitanţii, viitori clienţi finali casnici, vor trebi să depună la operatorul sistemului de distribuţie o cerere de racordare.
După depunerea cererii de racordare, va avea loc evaluarea acesteia, urmată de stabilirea soluţiei tehnice pentru realizarea obiectivului sau conductei necesare racordării şi a racordului, proiectarea şi execuţia lucrărilor, dar şi recepţia şi punerea în funcţiune.
Operatorul care a suportat costurile racordării la gaze îşi va putea recupera ulterior banii prin tarifele de distribuţie, mai stabileşte ordinul ANRE. Cu alte cuvinte, tariful de distribuţie are un impact direct asupra preţului pe care îl plătim pentru a beneficia de gaze, iar toţi abonaţii acelui operator vor plăti conectarea celor nou veniți în sistem.
Fostul ministru al Energiei Răzvan Nicolescu spune, la Digi24, că această măsură nu are nicio logică, iar costurile vor fi recuperate din tarif.
”Siguri că aceste costuri vor fi recuperate din tarif. Este o prostie populistă, pe care speram să nu o mai văd în România. Cineva trebuie să plătească. Plătesc companiile? Păi companiile închid și pleacă. Plătește statul? De unde să plătească statul? Probabil vom plăti noi, ceilalți consumatori. Adică este cineva în vârful dealului care vrea să se conecteze, costă 5 milioane de euro. Trebuie să-l conectăm și apoi vom plăti cu toții. Ce vom plăti? La gaz natural, gaz natural care este un combustibil poluant. Cred că suntem într-o altă epocă, suntem cu 2 secole în urmă de cum funcționează această lume.
Aruncăm cu banii pe geam? Trebuie să terminăm cu aceste populisme, cu aceste tâmpenii. Nu este economic. Este o prostie din toate punctele de vedere. Eu îi înțeleg pe acei oameni. Mulți în România se încălzesc cu paie, cu coceni, cu ce găsesc. Trebuie ajutați, dar nu așa. Sunt alte soluții: vorbim de pompe de căldură, de panouri fotovoltaice. De ce mai construim 3 – 4 centrale nucleare? De ce ne-am dus în America, am semnat un contract și luăm împrumuturi ca să construim centrale nuclare? Ca oamenii să se încălzească pe electric. Mai avem gaz pentru câțiva ani. Ce-o să facem? O să cumpărăm gaze de la ruși? ”, a spus Nicolescu.