duminică, noiembrie 24, 2024

Ultima ora

Sport

Tăvălug de promisiuni în programul PSD: noi majorări de pensii și salarii

Premierul din umbră al PSD, Sorin Grindeanu, a prezentat programul de guvernare pentru perioada 2021 – 2024, secțiunea economie și fiscalitate. PSD continuă strategia lui Liviu Dragnea din 2016 când, în timpul campaniei electorale, a pus accentul pe programul economic, în special pe majorarea pensiilor și a salariilor.

Grindeanu reafirmă că PSD va aplica legea privind majorarea cu 40% a punctului de pensie și dublarea alocațiilor pentru copii, el spunând că argumentele celor de dreapta conform cărora nu există fonduri pentru aceste majorări „sunt egale cu zero”.

“Vrem să creştem salariul minim, iar angajatorii trebuie să înţeleagă că, dacă nu vom avea salarii decente, nu vor mai avea forţă de muncă, pentru că românii vor alege să muncească în afară. E obligatoriu să avem forţă de muncă în ţară, e un obiectiv prioritar. Avem măsuri care se adresează creşterii natalităţii, pentru că, dacă nu facem acest lucru acum, nu peste mult timp nu vom mai avea angajaţi care să plătească, de exemplu, pensiile celor care au ieşit din activitate. Aceste măsuri se adresează, de asemenea, celor care muncesc. (…) Acoperim prin acest program toate tipurile de capital, important e să se producă plusvaloare în România”, a susţinut prim-vicepreşedintele PSD.

Policlinica Buna Vestire Craiova

De asemenea, acesta a adăugat că PSD susține finanțarea autorităților locale pentru a acestea să poată asigura dezinfectarea unităților de învățământ. Pe plan economic, social-democrații susțin dezvoltarea producției în România și propun „regândirea lanțurilor de producție pe componente interne”.

Întrebat de unde ar urma să provină fondurile pentru punerea în aplicare a măsurilor propuse, Sorin Grindeanu a arătat că bugetul de stat propus pentru acest an prevede 50 de miliarde de elei pentru investiții care nu au început sau care sunt în stadiu incipient, iar din această sumă ar urma să fie luate 20 de miliarde pentru aceste programe. PSD mizează de asemenea pe 13 miliarde de lei din accelerarea colectării de arierate de la marii contribuabili, dar și pe fonduri europene, în condițiile în care multe dintre programele propuse sunt decontabile din bani europeni.

După ce în urmă cu patru ani, PSD a promis, dar nu s-a ținut și de cuvânt, că salariile sub 2.000 de lei nu vor fi impozitate, social-democrații au revenit cu această ofertă electorală.

În noua schemă de impozitare, există o diferență și în funcție de numărul de copii. Pentru angajatul cu un copil se aplică impozit zero pentru veniturile sub 2.500 de lei, iar pentru cei cu doi și trei și patru copii plafonul crește la 3.000 de lei.

Tot în privința copiilor, PSD propune dublarea imediată a alocațiilor, dar și o creștere a acestora în viitor și o bonificație de până la 10% la pensie pentru mamele cu trei copii.

În zona investițiilor și a sprijinului pentru mediul privat, PSD vine cu promisiuni legate de înființarea Băncii de Dezvoltare a României pentru IMM-uri și finanțarea marilor proiecte de infrastructură, un program pentru stimularea construcțiilor, dar și un program pentru investițiile mari, de aproape un miliar de euro anual.

În urmă cu patru ani, PSD nu a prezentat vreun program pe justiție, dar, ulterior, a intervenit în mod brutal în acest domeniu. Printre cei care au lucrat la programul de guvernare pentru campania de la alegerile parlamentare se numără și profesorul Cristian Socol, cel care a contribuit și la programul din 2016, fiind un puternic susținător al creșterii salariilor.

Sorin Grindeanu a susținut că PSD a demonstrat în anii în care s-a aflat la guvernare că a găsit resursele financiare pentru îndeplinirea promisiunilor electorale. Cu toate acestea, prim-vicepreședintelui PSD i s-a atras atenția că mai multe măsuri cu caracter economic, printre care impozitul zero pentru salariul minim sau înființarea Fondului Suveran de Investiții, nu au fost îndeplinite. De asemenea, nici cele opt spitale regionale, spitalul metropolitan din București sau autostrăzile promise nu au devenit realitate, deși se aflau în programul de guvernare din 2016.

În conferința de la sediul PSD, lângă Sorin Grindeanu a stat senatorul Radu Oprea, cel care a votat în 2017 moțiunea de cenzură depusă împotriva propriului coleg de partid, scrie Europa Libera.

Politica