Parcul natural Vânători Neamţ invită publicul larg să se implice în găsirea unui nume pentru cel mai nou membru al turmei de zimbri din Codrii Neamţului.
Numele propus trebuie să înceapă cu indicativul României, particula „RO“, iar pentru înscriere trebuie trimisă propunerea, împreună cu motivaţia numelui ales, până pe 11 august, atât pe pagina de Facebook a Parcului Vânători, cât şi la adresa de email: [email protected], câştigătorul fiind anunţat pe 13 august.
Potrivit Administraţiei Parcului Natural Vânători Neamţ, până acum fiind botezaţi în acest mod 11 exemplare.
„Cu sprijinul publicului, am botezat până în prezent 11 viţei: şase masculi – Românaşul, Rovin, Robur, Romaşcan, Ronică şi Rovan, plus cinci femele – Rozana, Rolline, Romi, Roltea şi Rovidenia. În acest an, botezăm un mascul“, a precizat Elena Curea, membru al echipei de la Administraţia Parcului, potrivit Adevărul.
De regulă, premierea celui care se dovedeşte cel mai inspirat în alegerea numelui se face în cadrul unei ample manifestări la sediul parcului natural, dar nu se ştie ce va fi în 2020, datorită contextului epidemiologic generat de epidemia de coronavirus.
La ediţia de anul trecut, puiul de zimbru şi-a găsit drept „naş“ un oficial de peste Prut. Micuţei femele i s-a spus Rovidenia, numele fiind propus de către Ruslan Vascan, primarul comunei Vatici, din raionul Orhei, Republica Moldova, la întrecere participând atunci 170 de persoane. Edilul a participat, pe 17 august 2019, la Ziua Zimbrului, pentru a-şi ridica premiul, iar în momentul când a fost invitat să spună povestea din spatele numelui, a demonstrat că a meritat pe deplin să câştige.
„Rovidenia! Pentru că alături se află Schitul Vovidenia, iar zimbrii Neamţului parcă ar sta de strajă acestui sfânt locaş din Poiana Liniştii (aşa i se mai spune zonei unde-i aşezământul de cult, tot aici fiind şi casa memorială a mitropolitului Visarion Puiu, care a fost pusă şi la dispoziţia lui Sadoveanu, pentru a crea – n.r.)“, şi-a motivat propunerea de nume primarul basarabean.
La Parcul Natural Vânători Neamţ se derulează un proiect unic în ţară, de eliberare a legendarelor mamifere în mediul natural. Iar pe 22 martie 2012, se consemna un eveniment în premieră pentru România, primul grup de cinci exemplare, trei masculi şi două femele, pleca în sălbăticie, în codrii Neamţului.
Iniţiativa data de circa 15 ani, fiind făcute studii de către Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice Bucureşti şi Societatea Zoologică Regală din Londra. Anii au trecut, iar eforturile echipei de implementare au fost răsplătite.
Dacă la început se vorbea de un nucleu liber de 20-22 de animale, în 2020 numărul zimbrilor liberi este de 48. Succesiv, în cei opt ani de la demararea proiectului, au fost noi puneri în libertate şi îmbucurător a fost faptul că viaţa în sălbăticie mergea după regulile naturii.
Zimbrii şi-au mărit arealul la zeci de mii de hectare, ajungând până aproape de poalele muntelui Ceahlău. Şi ce este mai important, în libertate, turma se măreşte.
Ultima eliberare, în mai 2019, a fost una mai specială, dându-se drumul la doi masculi, tot atâtea femele, dar şi unui viţel de doar zece zile.