Un studiu detaliat condus pe 303 persoane din Coreea de Sud arată că 29% dintre persoanele infectate cu coronavirus nu au prezentat niciodată simptome, dar au purtat aceeași cantitate de virus ca persoane simptomatice, relatează AFP, citată de Hotnews.
Studiul, condus de Seungjae Lee de la Universitatea Soonchunhyang s-a concentrat pe un focar de contaminare din Coreea de Sud, respectiv pe un grup religios din Daegu, în februarie. Autoritățile au decis să plaseze cazuri pozitive cu puține sau fără simptome în izolare într-o clădire a căminului guvernamental, unde medicii și asistentele le-au monitorizat meticulos simptomele și le-au testat încărcătura virală în mod regulat.
Grupul era format din tineri, în medie, 25 de ani.
Din 303 persoane, 89 nu au prezentat niciodată simptome, o proporție de 29%.
Din moment ce oamenii au fost blocați până când au fost testați negativ, personalul medical a putut face diferența între cazurile pre-simptomatice de adevăratele cazuri asimptomatice. De fapt, 21 de persoane s-au prezentat inițial ca fiind pozitive pentru coronavirus și fără simptome, dar au sfârșit prin a avea simptome. Multe studii, testând pacienții o singură dată, pot confunda cazurile pre și asimptomatice.
Lecția principală este că concentrațiile de virus la pacienții asimptomatici au fost „similare cu cele la pacienții simptomatici”, relatează autorii.
Dar găsirea de particule virale reziduale în nas, gât sau plămâni nu înseamnă neapărat că aceste persoane au fost contagioase. Aceasta este una dintre marile întrebări ale pandemiei: câte cazuri asimptomatice sunt vectori ai virusului? Pe de o parte, nu tușesc, dar pe de altă parte, nu se plasează în izolare și, prin urmare, sunt în contact cu alte persoane.