Tragedia de la Beirut a marcat un glob întreg, după ce peste 135 de oameni au murit, în timp ce aproximativ 5000 sunt răniți, iar alte zeci sunt încă dați dispăruți.
De asemenea, până la 300.000 de persoane au rămas fără locuinţă în urma exploziilor, a anunţat miercuri guvernatorul capitalei libaneze Marwan Abboud, care estimează pagubele – care au afectat jumătate de oraş – până la cinci miliarde de dolari, relatează AFP, citată de Agerpres.
”Am făcut un tur în Beirut, iar pagubele se pot ridica la trei până la cinci miliarde de dolari”, a declarat pentru AFP guvernatorul.Marwan Abboud a anunţat că aşteaptă o evaluare a experţilor şi inginerilor.”Aproape jumătate din Beirut este distrus sau avariat”, a estimat el, iar între un sfert de milion şi 300.000 de oameni au rămas fără locuinţe.
Pe de altă parte, un cont pe Instagram – @locatevictimsbeirut – publică imagini cu persoane date dispărute, cu scopul de a ajuta la găsirea lor. Contul a fost deschis marţi seara, cu scopul de a ajuta familiile persoanelor date dispărute în explozii să-şi găsească rudele.
Aproximativ 100 de forografii în care apar femei şi bărbaţi au fost publicate pe această pagină, care are peste 65.000 de abonaţi.
Au fost publicate, de asemenea primele liste cu persoane spitalizate în urma exploziilor. Beirut este un „oraş sinistrat“’, a anunţat Consiliul Suprem de Apărare din Liban, după exploziile devastatoare care au zguduit portul capitalei libaneze şi au provocat pagube de o amploare fără precedent în toate cartierele oraşului, relatează AFP.
„O catastrofă majoră s-a abătut asupra Libanului“, a afirmat preşedintele Michel Aoun. El a mai anunţat că Guvernul va aloca cel puţin 66 de milioane de dolari (100 de miliarde de lire) din fonduri de urgenţă pentru gestionarea acestei situaţii.
Miercuri, guvernul libanez a anunțat decretarea stării de urgență pe o perioadă de două săptămâni în Beirut.
Prin instituirea stării de urgență, guvernul libanez dă armatei țării putere absolută în capitală, conform The Guardian. Executivul de la Beirut a anunțat măsura în timpul unei ședințe de guvern.
Autoritățile au confirmat și că vor aresta la domiciliu un număr nespecificat de oficiali portuari din Beirut în cadrul investigației prin care încearcă să afle cine este responsabil de explozia masivă care a zguduit capitala libaneză.
Pe de altă parte, peste 80 la sută din grânele ţării erau depozitate în silozurile din port şi au fost distruse sau contaminate de explozie. Sute de mii de oameni sunt acum în risc de înfometare.
De asemenea, spitalele libaneze sunt deja aproape pline cu bolnavi de COVID-19, iar miile de răniţi vor face ca infecţia să se răspândească şi mai repede.
Prim-ministrul Hassan Diab a cerut tuturor ţărilor şi prietenilor ajutorul, amintind că ţara traversează „o catastrofă reală”.
Sunt deja ţări care s-au mobilizat în ajutorul de strictă necesitate, printre care Franţa, Cipru şi Israel.
O delegaţie irakiană condusă de ministrul irakian al Petrolului s-a întâlnit miercuri cu premierul libanez Hassan Diab şi l-a informat că Bagdadul va furniza Beirutului un ajutor format din carburant.
Presa libaneză a relatat totodată că vineri va sosi din Irak şi o cantitate de grâu, tot sub formă de ajutor, deoarece explozia a produs un deficit de grâu în capitala din Liban, potrivit guvernatorului.
2700 de tone de nitrat de amoniu au explodat în Beirut, marți seară. Șeful autorității vamale din Liban, Badri Daher, spune că a avertizat în mod repetat puterea judecătorească din țară de substanțele periculoase care sunt stocate în portul din oraș.