În cadrul unei conferințe de presă organizată ieri, 16.07.2020, la Stația de Înmagazinare Apă Potabilă Șimnic, din Craiova, Compania de Apă Oltenia a lansat „Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată în județul Dolj, în perioada 2014-2020”. Investițiile cuprinse în proiect reprezintă un efort de a asigura un grad apropiat de 100% de acoperire cu servicii centralizate de apă și apă uzată în zona de operare, rezultatul direct fiind îmbunătățirea condițiilor de viață a populației județului Dolj. Mai exact, peste 350.000 de doljeni din 23 de localități, incluzând municipiul Craiova, vor beneficia de aceste investiții.
„Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată în județul Dolj, în perioada 2014-2020” are o valoare de 2.114.507.501,55 lei, investițiile planificate având ca obiectiv extinderea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și apă uzată, pentru a se asigura un grad de acoperire cu servicii centralizate de apă și apă uzată apropiat de 100% în aria proiectului.
Despre proiect, etapele prin care a trecut și stadiul actual, au vorbit, în cadrul conferinței de presă, Directorul General al Companiei de Apă Oltenia – Alin Ionuț Șuiu, directorul UIP din cadrul Companiei de Apă Oltenia – Ștefan Niculescu, Cătălin Obrocea – lider de Echipă Eptisa/Ramboll și Silviu Stoica – Lider adjunct al Echipei Eptisa/Ramboll.
Alin Ionuț Șuiu, directorul general al CAO, a început prin a mulțumi foștilor directori și colegilor din cadrul Companiei de Apă Oltenia, dar și fostului primar al Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, pentru eforturile depuse astfel încât să se ajungă la stadiul de astăzi, în care a început semnarea contractelor de lucrări: „Este un proiect major, de care vor beneficia peste 350.000 de locuitori din 23 de localități din județul nostru. Greul abia începe. Suntem în licitații, am semnat deja patru contracte – unul de servicii și trei de lucrări – urmează în perioada imediat următoare semnarea altor contracte, vom depune toate eforturile pentru a duce la îndeplinire acest proiect. Totul pentru a asigura apă de calitate în Craiova și în localitățile în care noi operăm și un mediu mai curat prin epurarea apelor uzate”.
Ștefan Niculescu – directorul Unității de Implementare a Proiectului (UIP) din cadrul CAO – a prezentat detalii tehnice despre proiect și investiții, ca și reprezentanții Echipei Eptisa/Ramboll – asocierea de firme care va supraveghea și va răspunde de toată activitatea ce se va desfășura pe cele 22 de șantiere care vor fi deschise pentru lucrările prevăzute în proiect.
„Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Dolj, în perioada 2014-2020” are în vedere dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată din județul Dolj, pentru conformarea cu obligațiile asumate de România prin Tratatul de Aderare, privind colectarea și epurarea apelor uzate, asigurarea standardelor de calitate a apei destinate consumului uman și dezvoltarea capacității operatorilor de servicii. Investițiile cuprinse în proiect reprezintă un efort de a asigura un grad apropiat de 100% de acoperire cu servicii centralizate de apă și apă uzată în zona de operare, rezultatul direct fiind îmbunătățirea condițiilor de viață a populației județului în procent de peste 50% – beneficiari direcți fiind 355.405 locuitori. Astfel, este prevăzută continuarea procesului de extindere și reabilitare a infrastructurii realizate în etapa 2007 – 2013 în 23 de localități din județul Dolj, respectiv Craiova, Cârcea, Malu Mare, Breasta, Bucovăț, Ghercești, Mischii, Pielești, Șimnicu de Sus, Ișalnița, Coțofenii din dos, Calafat, Maglavit, Băilești, Poiana Mare, Piscu Vechi, Rastu Nou, Cerăt, Bechet, Ostroveni, Călărași, Dăbuleni și Plenița.
Acest proiect de amploare este o continuare a programelor de investiții derulate anterior în acest domeniu, în județul Dolj.
Pe 14 mai 2019 a fost semnat contractul de finanțare între S.C. Compania de Apă Oltenia S.A. și Ministerul Fondurilor Europene în calitate de Autoritate de Management POIM, iar pe 17 martie 2020, la sediul Comisiei Europene de la Bruxelles, a fost semnată decizia de finanțare a proiectului, cu o valoare totală de peste 445 milioane de euro.
O componentă majoră a Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Dolj o reprezintă investiția strategică „Reabilitare și extindere aducțiune fir II Isvarna-Craiova”, obiectiv de investiție de utilitate publică ce constituie varianta de asigurare a deficitului de apă, cât și asigurarea calității apei pentru Municipiul Craiova și localitățile de pe parcursul conductei de aducțiune din județul Dolj și județul Gorj. Lucrările prevăzute sunt reabilitarea conductei de aducțiune pe o lungime de 27,402 km; extinderea conductei de aducțiune pe o lungime de 96,418 km; amenajarea incintei de captare Isvarna și o stație nouă de hipoclorit. Putem vorbi astfel de un „culoar” în lungime de 123 km lungime și 20 de metri lățime, care traversează 9 UAT din județul Gorj și 6 UAT din județul Dolj vizat de exproprieri.
Până în acest moment, Compania de Apă Oltenia a semnat contractul de asistenţă tehnică pentru Managementul Proiectului şi Supervizarea lucrărilor, cu Asocierea EPTISA ROMANIA SRL – RAMBOLL SOUTH EAST EUROPE SRL și trei contracte de lucrări: pentru extinderea rețelei de apă și canalizare în comuna Ghercești și construirea rețelei de canalizare în comuna Mischii cu Asocierea – SC GRUP PRIMACONS, VALTUM PROD SRL, SC ACETI SRL; extinderea rețelelor de apă și canalizare în localitățile doljene Cârcea și Malu Mare – câștigată de Asocierea firmelor GRUP PRIMACONS, VALTUM PROD SRL și ACETI SRL și extinderea rețelelor de apă și canalizare în localitățile doljene Breasta și Bucovăț – investiție care a fost câștigată și urmează să fie derulată de ASOCIEREA ACVATOT S.R.L. – SIRIUS PROIECTARE STUDII S.R.L. – DRUM CONCEPT S.R.L..