Proiectul privind autonomia Ținutului Secuiesc a fost respins de senatori, după o ședință care a durat aproape 2 ore. Au fost 135 de senatori prezenți, dintre care 126 au votat pentru raportul de respingere și 9 voturi împotriva raportului. Doar senatorii UDMR au votat pentru autonomia Ținutului Secuiesc. Senatul este cameră decizională.
Legea a fost subiect de dispute politice miercuri dimineață, după ce proiectul a fost adoptat tacit, fără dezbatere, de Camera Deputaților. Adoptarea tacită presupune că legea nu a ajuns pe ordinea de zi, pentru a putea fi adoptată sau respinsă, și trece de prima cameră a Parlamentului fără să fie votată de deputați. Senatul este cameră decizională, iar partidele parlamentare anunță că vor respinge proiectul inițiat de trei parlamentari UDMR.
Întrebat la Digi24 dacă a știut de acest proiect, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a declarat că nu a știut, înainte ca acesta să treacă tacit pe 25 martie, că, pe 12 martie, a fost o discuție privind includerea acestuia pe ordinea de zi a Camerei.
“Ordinea de zi a plenului Parlamentului, a Camerei Deputaților, se face de către Comitetul liderilor. În Comitetul liderilor au hotărât ca pe Ordinea de Zi, deoarece urmează un vot telefonic, să fie trecute numai legi care au legătură cu măsurile anti-COVID. Eu nu particip ca și președinte al Camerei la Comitetul liderilor. (Alfred Simonis, liderul de grup PSD – n.red.) mi-a adus la cunoștință decizia clară ca pe ordinea de zi să nu fie trecut altceva decât măsurile anti-COVID.”, a spus liderul PSD, Marcel Ciolacu.
Mai mult, el a spus că nu știut nici de stenograma publică a acelei întâlniri și faptul că Marius Pașcan, liderul de grup al PMP, le-a atras atenția colegilor despre proiectul privind autonomia Ținutului Secuiesc, Ciolacu a răspuns: “Este prima oară când văd stenograma”.
Marius Pașcan a declarat în cadrul ședinței Comitetului liderilor că “dacă nu-l dezbatem (proiectul – n.red), va trece de noi în 25 (martie – n.red.) și merge la Senat”.
Ulterior, liderul de grup al PSD, Alfred Simonis, a anunțat că propunerea de a urca mai sus pe ordinea de zi a plenului proiectul legislativ a fost adoptată.