luni, noiembrie 25, 2024

Ultima ora

Sport

Interzis în Craiova, Aldezin e „eficient” împotriva coronavirusurilor. Aprobat de Cantacuzino

Dezinfectantul Aldezin, pentru care Salubritatea craioveană a fost amendată, iar procurorii au deschis un dosar penal, a fost avizat de Institutul Cantacuzino pentru utilizare în spaţii publice şi private, produsul fiind acreditat ca eficient împotriva coronavirusurilor umane. Însă, într-o „formulare adecvată”.

Pasteur Filiala Filipești S.A., unul dintre cei mai importanți producători români de preparate biologice, medicamente și produse veterinare, a anunțat, printr-un comunicat de presă transmis „Jurnalul Olteniei”, că Aldezin „a fost avizat de către Institutul Cantacuzino pentru categoria TP2 – dezinfectare în spații publice, private și industriale. Produsul a fost testat și confirmat de un laborator internațional independent, acreditat de către autoritățile competente, ca fiind eficient, într-o formulare adecvată, împotriva Coronavirusurilor umane cunoscute”.
Dezinfectantul a fost testat de laboratorul J.S Hamilton Polonia, la cererea Pasteur, iar în urma testării a fost certificată, încă din martie, acțiunea virulicidă a Aldezin împotriva Coronavirusurilor umane într-o concentrație de 3%, cu un timp de expunere de 60 de minute.
„Conform avizării TP2, Aldezin poate fi utilizat la dezinfectarea suprafețelor, materialelor, echipamentelor și mobilierului – care nu sunt în contact cu produse alimentare – pereților, podelelor și solului din spații private, publice și industriale, cu excepția domeniului medical. Aldezin este un dezinfectant profesional concentrat cu acțiune bactericidă, virulicidă și fungicidă avizat și pentru industria alimentară (categoria TP4), precum și pentru domeniul veterinar (categoria TP3). Aldezin, produs de Pasteur Filiala Filipești S.A., este un produs biocid cunoscut și larg utilizat care, până în 2016, a mai beneficiat de avizare TP2. Pe fondul deficitului de dezinfectanți din România în această perioadă, compania a solicitat și a primit reavizarea Aldezin pentru utilizare TP2 conform descrierii de mai sus”, se arată în comunicatul de presă menţionat.

Dosar penal la Craiova, pentru Aldezin

Policlinica Buna Vestire Craiova

Reamitim că, la începutul acestei luni, procurorii craioveni au deschis un dosar penal în cazul Aldezin, dezinfectantul folosit pentru 500 de scări de bloc din Craiova, cu avizul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj.
„La data de 04.04.2020, la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, prev. de art. 297 Cod penal.
Din conţinutul actului de sesizare s-a reţinut că în data de 25.03.2020, funcţionari din cadrul Direcţiei de Sănătate Dolj au eliberat acordul de utilizare a biocidului ALDEZIN societăţii Salubritate Craiova SA care a procedat la dezinfecţia a peste 500 scări de bloc din mun. Craiova, ulterior constatându-se că produsul folosit este un biocid cu efect bactericid.
În prezent, în cauză cercetările se desfăşoară in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor sesizate”, arată procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova.
Dezinfecţia în scările de bloc din Craiova a început cu acest produs, pentru utilizarea căruia societatea de salubritate din oraş primise aviz de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj. La doar câteva zile, DSP s-a răzgândit şi a interzis utilizarea Aldezin, amendând Salubritatea. Dezinfecţia fost sistată pentru o perioadă, fiind ulterior reluată cu un alt produs.
„Activitatea de dezinfecție a scărilor de bloc din municipiul Craiova, demarată în data de 31.03.2020 la solicitarea Primăriei Municipiului Craiova, a fost suspendată după ce inspectorul-șef din cadrul Serviciului Control al Direcției de Sănătate Publică Dolj a interzis folosirea produsului biocid Aldezin, utilizat de SC Salubritate Craiova SRL în procesul de dezinfecție a scărilor de bloc din municipiul Craiova și, în 03.04.2020, a sancționat contravențional operatorul cu o amendă între 5.000-10.000 lei pentru nerespectarea domeniului de utilizare și ariei de aplicare a substanței, expuse în avizul emis de Comisia Națională pentru Produse Biocide. Precizăm faptul că, anterior demarării procesului de dezinfecție a spațiilor comune din condominii, SC Salubritate Craiova SRL, în calitate de operator autorizat pentru prestarea serviciului de dezinfecție în municipiul Craiova, a solicitat în scris acordul Direcției de Sănătate Publică Dolj pentru utilizarea acestui produs, acord pe care l-a primit în data de 25.03.2020 prin adresa cu numărul 5649/25.03.2020. De altfel, în baza acestui răspuns, operatorul a procedat la achiziția produsului, singurul disponibil identificat pe piață.
Prin urmare, SC Salubritate Craiova SRL a fost sancționată contravențional în data de 3 aprilie 2020 de către aceeași instituție care și-a dat acordul pentru utilizarea produsului în data de 25 martie 2020”, au transmis reprezentanţii societăţii de salubritate.
Până la suspendarea activității, echipajele societății au efectuat dezinfecția într-un număr de aproape 500 de scări de bloc din municipiul Craiova, situate în zona centrală și în cartierul Craiovița Nouă. În cazul unor asociații din Craiovița Nouă, dezinfecția avusese deja loc și fusese executată de către operatori privați care au folosit produsul Aldezin.
„Menționăm că Aldezin, biocid cu efect bactericid, fungicid și virulicid, cu aviz valabil până în anul 2024, a fost utilizat în această perioadă pentru dezinfecția scărilor de bloc în mai multe unități administrativ-teritoriale din țară, printre care se numără București (în sectorul 2). Aldezin este un produs comercializat și utilizat, sub alte denumiri, și în țări din Uniunea Europeană”, transmitea atunci Salubritatea.

DSP a găsit şi un vinovat. Un angajat al instituţiei.

„Salubritatea Craiova a fost amendată, dar nu de DSP Dolj, ci de Inspecția Sanitară de Stat. Este vorba de o structură în cadrul DSP, aflată sub coordonarea directă a Inspecției Sanitare de Stat de la Ministerul Sănătății. La data de 1 aprilie au avut o acțiune tematică de verificare a utilizării substanțelor biocide și atunci au constatat că produsele utilizate nu aveau indicație pentru folosirea lor ca dezinfecție în spații închise. Aceste produse biocide sunt înregistrate într-un registru al biocidelor, un registru național care este public, iar substanța utilizată nu avea această indicație. Produsul utilizat nu era avizat pentru dezinfecția suprafețelor și spațiilor închise. El este avizat pentru spații închise, cu care oamenii nu vin în contact. Nu trebuia să dea acordul pentru soluție. Oricine folosește aceste substanțe trebuie să consulte Registrul cu Biocide care este public și care spune clar indicațiile pe care le are fiecare biocid care este înregistrat și aprobat acolo. În acest caz, avizarea nu o dă DSP, ci Agenția Națională care are publicat acest registru”, a afirmat doctorul Ştefan Popescu, purtător de cuvânt al DSP Dolj.
Dezinfecţia în scările de bloc din toată ţara a fost dispusă prin Ordonanţă Militară, pentru a preveni răspândirea coronavirus.

Politica