Medicii şi asistenţii de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Craiova nu vor mai putea lucra şi la clinicile private. Nu este vorba despre o obligaţie, ci de o recomandare, transmisă de Ministerul Sănătăţii, către unitatea medicală şi ulterior de managerul SCJU Craiova, Teodor Sas, către medici.
Măsura a fost luată pentru a preveni răspândirea COVID-19 în spitalul judeţean.
„Nu poți fi sigur, în această perioadă, de felul în care se face triajul în acele cabinete unde lucrează dumnealor. Acolo ajung pacienți. Este o recomandare, momentan, dar poate deveni și o obligație. Nu știm asta, pentru moment. Eu le-am recomandat colegilor mei să lucreze doar în spital, în această perioadă”, a declarat Teodor Sas, managerul SCJU Craiova.
De altfel, mai multe clinici private s-au închis în această perioadă.
Pe de altă parte, autorităţile nu au luat încă o decizie cu privire la transformarea Spitalului „Filantropia” din Craiova în spital dedicat pacienţilor cu COVID-19.
Dacă se va lua o astfel de decizie şi în contextul în care clinicile private se închid, SCJU Craiova ar trebui să fie pregătit de un aflux de pacienţi.
Între timp, autorităţile au anunţat că numărul românilor cu coronavirus care au decedat a ajuns la 18. Peste o mie de români sunt infectaţi.
În Dolj, ieri, 3.696 de persoane erau izolate voluntar la domiciliu, 334 de persoane se aflau în carantină, 60 persoane ieşiseră din carantină, iar alte 769 au ieșit din izolare voluntară la domiciliu, conform unei informări transmise de Prefectură. Reprezentanţii instituţiei afirmă că persoanele izolate la domiciliu sunt clinic sănătoase și nu prezintă simptomatologie specifică afectării de către virusul COVID-19.
Amenzi pentru cei care au ieşit nemotivat din case
Între timp, forţele de ordine au acţionat integrat, în echipaje mixte alcătuite din poliţişti, jandarmi, poliţişti locali şi militari pentru impunerea normelor legale, instituite pe perioada stării de urgenţă.
„Astfel, autorităţile au verificat modul de respectare a măsurii de izolare în cazul a peste 2.800 de persoane și 311 societăți comerciale au fost controlate din perspectiva respectării interdicţiilor instituite. De asemenea, având în vedere faptul că, începând cu ziua de ieri, au intrat în vigoare prevederile Ordonanţei Militare nr. 3/2020, forţele de ordine au desfăşurat activităţi pentru punerea în aplicare a restricțiilor privind circulaţia persoanelor. Pentru abaterile constatate, cu privire la interdicţiile instituite în legătură cu circulaţia persoanelor, poliţiştii şi jandarmii doljeni au aplicat peste 190 de sancţiuni contravenţionale în valoare de aproximativ 370.000 de lei. Totodată, poliţiştii de la economic au continuat verificările care vizează descurajarea şi prevenirea apariţiei unor practici comerciale ilicite, care să afecteze interesele cetăţenilor. Astfel, poliţiştii au identificat un agent economic care deţinea 500 de măşti de protecţie, fără a îndeplini condiţiile prevăzute de lege pentru comercializarea acestora. Societatea comercială a fost sancţionată contravenţional cu amendă în cuantum de 20.000 de lei, iar cele 500 de măşti de protecţie au fost confiscate”, se mai menţionează în informarea transmisă de Prefectura Dolj.