Cea mai mare parte din bugetul de investiţii al Doljului pe 2020 va fi destinat capitolului „Transporturi”, preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Prioteasa, afirmând că îşi doreşte să continue îmbunătăţirea infrastructurii rutiere în zonă.
Pentru acest an, Consiliul Judeţean (CJ) Dolj se bazează pe un buget de 660.122.000 lei. Veniturile sunt estimate la 620.088.000 lei. Sume importante de bani ar urma să intre în vistieria Doljului din fonduri europene şi programe guvernamentale.
„În ceea ce privește finanțările nerambursabile, avem anul acesta cu 57% mai mult decât în anul trecut, adică avem o cifră extraordinară și de asemenea trebuie să vă spunem că la partea cealaltă noi ne alimentam din sume defalcate din TVA și anul acesta avem cu 18% mai puțin”, a precizat preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.
În ceea ce priveşte cheltuielile administraţiei doljene în acest an, acestea sunt estimate la 660.122.000 lei. 50,9% din această sumă va merge la capitolul „Transporturi”.
Acest capitol are prevăzut 82% din bugetul total pentru investiţii, buget care se ridică la 502.859.700 lei, şi aici Consiliul Judeţean bazându-se pe fonduri europene.
Pe listă se regăseşte modernizarea drumului Craiova – Cetate.
„În primă fază nu s-a prezentat nimeni la licitație pentru că erau bani puțini pentru proiect, după care a crescut valoarea lui cu 11,5 mil de euro, aveau mai multe variante, nu aveau fonduri, până la urmă au făcut un împrumut. (…) toate lucrurile acestea au întârziat acest proiect încât mi-e rușine să mai mă duc pe acest traseu, pentru că este lume care nu mai crede că mai facem acest traseu. Vă spun cu toată forța că drumul acesta se face, drumul acesta va fi o magistrală din cele 46 de drumuri ale Consiliului Județean, va fi un drum foarte frumos, va fi un drum cu parcări, va fi un drum cu intrări, cu podețe, cu trotuare, va înflori. Nu ne jucăm cu drumurile, să mai punem și noi două mașini de asfalt pe undeva, ori îl facem ori nu-l mai facem, asta este deviza noastră”, a explicat Ion Prioteasa.
Şeful administraţiei doljene a vorbit şi despre alte drumuri ce urmează a fi reabilitate: „Drumul Giurgița-Plenița (…) l-am făcut pe acest program european, „Strategia Uniunii Europene pentru Dunăre”, și noi l-am împărțit în două, de la Giurgița până la Moțăței și de la Moțăței până la Plenița limita județului Mehedinți, în ideea în care mi-a fost frică de faptul că nu vom obține toți banii, că erau bani puțini pe acest program (…), dar am fost mai repezi de picior și le-am depus, ambele tronsoane, le-am câștigat pe ambele (…) există firme care se califică și de asemenea și-au depus ofertele, vor intra în evaluare și sperăm ca în lunile următoare să avem rezultatul. (…) Așa cum se spune în viață, „în momentul în care faci un drum uită-te atent că e posibil să-l strici pe altul”. Drumul de la Bulzești, noi am făcut jumătate din el, până la limita județului Vâlcea și bineînțeles, trecând mașinile mari pe prima parte a acestui drum, l-au făcut praf (…). Avem 8,2 milioane de euro pe 8 km pe care-i facem la Bulzești până la limita cu județul Vâlcea. Modernizăm drumul județean de la Dăbuleni, 542, care merge de la Dăbuleni până la limita județului Olt, pe la Amărăști, cele două Amărăștiuri, cu 17 milioane de euro, 27 de km. Drumul de la Horezu Poenari până la Padea este un drum cu care venim în continuare pentru că de la Zăval până la Horezu Poenari noi am făcut acest drum pe o colaborare transfrontalieră cu bulgarii. Facem acum partea următoare până la Padea, tot în colaborare cu bulgarii, și suntem în așteptare și în precontractare cu următorul tronson, de la Padea până la Segarcea (…), cumulat avem 13,6 milioane de euro, cu 24, 25 de km pe care îi facem aici”.
Totodată, peste 2 milioane lei ar urma să fie alocaţi extinderii şi modernizării Aeroportului Internaţional Craiova.