Centrul Internaţional „Constantin Brâncuşi”, din curtea Muzeului de Artă din Craiova, ar urma să fie gata la jumătatea acestui an. Imediat ce vremea va permite, constructorii vor începe montarea prismei de sticlă. Anunţul a fost făcut de preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, de „Ziua Brâncuşi”.
„Suntem într-o zi specială astăzi când se împlinesc 144 ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi, omul care spunea că la Craiova s-a născut a doua oară, cel care ne-a făcut onoarea să avem la Muzeul de Artă opere de ale lui pe care nu le are multă lume, muzeele renumite de peste ocean sau de la Paris, şi suntem şi noi într-un stadiu foarte avansat cu construcţia Centrului Internaţional Constantin Brâncuşi. Este o casă a lui Brâncuşi în care vor fi anumite obiecte, vor rula filme, vor fi săli de expoziţii şi altele. Este un loc care când se va pune problema şi se va vorbi de Brâncuşi şi va trebui să se facă conferinţă, de exemplu, să se întâmple aici. În zilele următoare, dacă timpul este favorabil, adică dacă temperatura este de minim 10 grade, timp de mai multe zile, cei care trebuie să monteze sticla depozitată acum în afara Craiovei, care ne costă peste 2 milioane de euro, o vor aduce aici, o vor monta şi suda. Arhitectul asta a vrut. Să facă sudură în sticlă. O singură firmă din lume face acest lucru, cea care ne-a construit nouă şi am stat cred că un an de zile la coadă.
De făcut se face, chiar dacă mai întârzie, se face. Facem un lucru unic în Europa. Înăuntru, tot această firmă va crea nişte lamele care vor da forma ovoidă şi în interior crează o pasăre măiastră gigant. Alături va fi un lift, de fapt un fel de platformă care ridică maxim trei persoane pe care le duce să vadă priveliştea. Pe sub pământ vor fi cei 1.200 metri cu spaţii diverse. Sperăm ca până la mijlocul acestui an să dăm în folosinţă acest centru”, a declarat Ion Prioteasa.
Pentru exploatarea acestui spaţiu ar urma să fie angajată o firmă specializată.
Valoarea lucrărilor aflate în derulare este de 5 milioane euro, iar prin programul de investiţii de acest an se vor aloca acestui proiect încă aproape 5,5 milioane lei.
Pentru acest proiect, administraţia judeţeană câştigase fonduri europene.
Valoarea totală a proiectului era de 32 milioane lei, 14,8 milioane lei fiind suma solicitată prin Programul Operaţional Regional 2007-2013. Pentru a nu pierde banii, lucrarea trebuia finalizată în 2015. De aceasta se ocupa consorţiul de firme San Giorgio Appalti SRL – Axia SRL din Italia, care nu şi-a respectat contractul. S-au făcut prelungiri, dar, în cele din urmă, Consiliul Judeţean a dat în judecată constructorul. Curtea de Apel Craiova l-a obligat la plata a aproape 4 milioane euro către administraţia doljeană.
Între timp, mai exact în 2017, a fost lansată o nouă licitaţie. A fost câştigată de alte firme italiene care se ocupă şi acum de construcţia obiectivului.