luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Craiova are buget. Opoziţia reclamă: Prea mulţi bani la cultură, pe salarii

Bugetul de venituri şi cheltuieli al municipiului Craiova pe anul 2020 a fost adoptat în Consiliul Local Municipal. Consilierii opoziţiei reclamă faptul că instituţiile de cultură, în special, Opera Română Craiova şi Filarmonica Oltenia primesc prea mulţi bani. Nu pentru proiecte, ci pentru funcţionare. De altfel, aceştia nici nu au votat bugetul.

Conform proiectului de buget, aprobat vineri, pentru acest an sunt prevăzute venituri de 670.160,00 mii lei (454.833,00 mii lei – veniturile secţiunii de funcţionare şi 215.327 mii lei – veniturile secţiunii de dezvoltare) şi cheltuieli 670.371,00 mii lei (454.833,00 mii lei – cheltuielile secţiunii de funcţionare şi 215.538,00 mii lei – cheltuielile secţiunii de dezvoltare).

Consilierii opoziţiei au reclamat faptul că unele instituţii primesc mai mulţi bani decât ar trebui pentru funcţionare.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Am observat că Primăria practic le asigură întreg nivelul slariilor. Din cauza asta, nu simt nevoia să încerce să se modernizeze, să atragă cât mai mulți plătitori și trăiesc într-o stare de acalmie totală, fiindcă primăria le asigură tot ce au nevoie”, a afirmat consilierul local Cezar Mănescu.

În proiectul de buget se propune ca suma de 46.442,00 mii lei să fie „repartizată sub formă de tranferuri către instituţiile publice de cultură şi sport de sub autoritatea Consiliului Local Craiova, atât pentru secțiunea de funcționare, cât și pentru cea de dezvoltare: Opera Română Craiova – 13.500,00 mii lei, Filarmonica Oltenia – 12.500 mii lei, Teatrul de Copii şi Tineret “Colibri” – 3.500,00 mii lei, Ansamblul folcloric “Maria Tănase” – 3.500,00 mii lei, Casa de cultură “Traian Demetrescu” – 2.442,00 mii lei, Sport Club Municipal Craiova – 11.000,00 mii lei. Fondurile vor fi folosite pentru cheltuieli de personal, întreținere și funcționare, programul de activități pe specificul fiecărei unități în parte, cheltuieli de capital, fond de handicap”.

Consilierul municipal Adriana Ungureanu (PNL) a ţinut să aprecieze scăderea bugetului Operei, dar a precizat că această instituţie este doar consumatoare de resurse financiare şi nu realizează venituri.

„S-a micşorat bugetul de la Opera Română. În sfârşit s-a ajuns la jumătate din cât au aruncat în stânga şi în dreapta şi aş vrea să vă spun că, cu toate acestea, nu mi se pare normal să-şi propună venituri de 220 mii lei, în condiţiile în care Teatrul „Colibri” are un buget de patru ori mai mic şi şi-a propus venituri proprii de 300 mii lei, iar Ansamblul „Maria Tănase”, iar cu buget de 3.500 mii lei, tot 220 mii lei, ca acest buget al Operei Române. Cred că trebuie luate măsuri. Ţinând cont de valoarea managementului de la Operă care spune că are foarte multe spectacole, trebuie să ştim şi noi care a fost bugetul Larei Fabian dat de craioveni”, a afirmat Adriana Ungureanu.

Pe de altă parte, consilierul liberal Flavius Sirop a declarat că a depus un set de amendamente la proiectul de buget, denumit „zece priorități pentru Craiova”, amendamente respinse în totalitate.

Secretarul Primăriei Craiova, Nicoleta Miulescu, a afirmat însă că aceste amendamente nu aveau fundament legal.

Politica