miercuri, noiembrie 27, 2024

Ultima ora

Sport

Primăria Craiova dă bani pentru fertilizare in vitro

10 cupluri din Craiova care îşi doresc, dar nu pot avea copii vor primi câte 13.800 lei de la Primărie. Banii vor fi alocaţi pentru fertilizare in vitro.

Proiectul, cerut şi de consilierul PNL, Adriana Ungureanu, va fi supus votului aleşilor locali.

Consilierii locali se întrunesc vineri în şedinţă extraordinară pentru a aproba proiectul ”O șansă la viață-FIV ” privind acordarea unui sprijin financiar, în valoare de 13.800 lei/ cuplu, pentru 10 cupluri infertile din municipiul Craiova, cu afecțiuni incompatibile cu reproducerea pe cale naturală.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Prin adresa nr. 793/04.02.2020, Serviciul public Management Spitale, Cabinete Medicale și Creșe din Municipiul Craiova, solicită aprobarea proiectului „O șansă la viață – FIV” al cărui obiectiv îl reprezintă creșterea natalității în rândul populației de pe raza municipiului Craiova, prin acordarea unui sprijin financiar pentru 10 cupluri infertile din municipiul Craiova, în vederea efectuării procedurii de fertilizare in vitro. Infertilitatea este definită și recunoscută de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) drept o afecțiune medicală caracterizată prin lipsa obținerii unei sarcini după un interval de 12 luni și care, fără investigații sau tratament, împiedică persoanele să devină părinți. (…) În cazul infertilității, procedura de fertilizare in vitro poate fi o soluție. Motivul principal al creșterii ratei infertilității este cauzat de faptul că foarte multe femei pun cariera pe primul plan. Unul dintre efectele nefavorabile îl reprezintă creșterea vârstei medii a mamei la prima naștere, acest lucru atrăgând de la sine o serie de probleme, cum ar fi rata de fertilitate mult mai scăzută. Beneficiarii proiectului „O șansă la viață – FIV” vor fi cuplurile cărora li s-a diagnosticat o afecțiune incompatibilă cu reproducerea pe cale naturală, de către un medic specialist în obstetrică-ginecologie cu competență în tratamentul infertilității cuplului și in reproducere umană asistată medical”, se arată într-un raport întocmit de reprezentanţii Primăriei.

Proiectul ar urma să se deruleze în acest an în farmaciile și în unitățile sanitare specializate în fertilizare in vitro care, conform regulamentului, îndeplinesc criteriile de eligibilitate. Regulamentul va fi întocmit în 30 de zile după aprobarea proiectului în Consiliul Local.

Va fi constituită o comisie de evaluare a dosarelor care va avea în componență și specialiști în obstetrică-ginecologie, în baza unui protocol încheiat cu Spitalul Clinic Municipal Filantropia.

Cuplurile interesate vor putea depune dosarul de candidatură la sediul Serviciului Public Management Spitale, Cabinete Medicale și Creșe Craiova. Comisia de evaluare va verifica conținutul dosarelor si eligibilitatea beneficiarilor, având la bază regulamentul de implementare a proiectului, va aproba dosarele care întrunesc condițiile de eligibilitate și va întocmi Decizia de Aprobare/Respingere a acestora.

“Referitor la statistici și transparență, pe site se vor publica în mod regulat următoarele informații: numărul dosarelor depuse, numărul dosarelor aprobate, numărul dosarelor incluse în lista de aşteptare, numărul dosarelor neaprobate, numărul de proceduri de fertilizare in vitro efectuate, numărul de cazuri monitorizate până la 6 săptămâni după transferul embrionar, precum și numărul de copii născuți și de sarcini în curs”, menţionează reprezentanţii Primăriei.

În calculul sprijinului financiar, de 13.800 lei pentru fiecare cuplu admis în proiect, s-au luat în considerare următoarele: „Tratamentul medicamentos fiind personalizat pe fiecare pacientă în parte, la estimarea costului acestuia s-a luat în considerare o medie a valorii medicației și a dozajelor administrate, rezultând suma de 4.600 lei/cuplu; În raport cu procedura medicală de FIV, costul propus a se deconta va fi de 9.200 lei/cuplu având la bază următoarele estimări astfel: – Monitorizarea tratamentului de stimulare ovariana – aprox. 1464 lei; – Prelevarea ovocitelor prin puncție foliculară, efectuată sub anestezie locală sau sedare și inseminarea ovocitelor pentru fertilizare spontană – aprox. 3911 lei; – Prelevare/procesare sperma aprox. 961 lei; – ICSI – aprox. 443 lei; Cultivarea embrionilor 72 ore – aprox. 315 lei, 4 – Cultivarea embrionilor mai mult de 72 ore pana la stadiul de blastocit – aprox. 244 lei; – Transferul embrionar – aprox. 1508 lei; Monitorizarea evoluției cazului – aprox. 1635 lei. În situația în care costul tratamentului medicamentos și al procedurilor este mai mic decât valoarea de 13.800 lei, cuplul solicitant nu primește rest în bani”.

Politica