miercuri, noiembrie 27, 2024

Ultima ora

Sport

„Impactul noilor tehnologii asupra profesiei de avocat”

Baroul Dolj organizează vineri, 14 februarie 2020, ora 14.00  în  Aula Magna „Ion Dogaru” a Facultății de Drept din Craiova, Conferința „Impactul noilor tehnologii asupra profesiei de avocat”.

Vor fi prezentate teme de maximă actualitate, de un deosebit interes pentru juriști, în condițiile evoluției galopante a tehnologiei și inteligenței artificiale.

Dezvoltarea rapidă a internetului și tehnologiei a avut și continuă să aibă un impact însemnat în viața noastră de zi cu zi. Internetul a schimbat modul în care comunicăm, în care gestionăm afacerile, dar și relațiile cu partenerii de business, modul în care stocăm și accesăm informații. Schimbarea substanțială pe care internetul și tehnologia au produs-o în viețile indivizilor se resimte pe plan economic, social, politic, astfel încât nici lumea juridică, în ciuda conservatorismului ce o caracterizează, nu putea fi ocolită de implicațiile erei digitale.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Avocații trebuie să se familiarizeze cu capacitățile tehnice ale internetului și cu modalitatea în care aceste capacități intervin în relația dintre ei și justițiabili, înțelegând potențialul enorm de creștere a eficienței în comunicare, cu ajutorul tehnologiei.

Impactul pozitiv al digitalizării începe încă din faza de căutare a unor servicii juridice, procesul de alegere a unui avocat putând fi descurajator pentru un justițiabil care nu este familiarizat cu lumea juridică. În acest sens, un simplu site web poate ajuta justițiabilii să înțeleagă mai bine ce le poate oferi un avocat sau o societate de avocatură – sub forma prezentării ariilor de expertiză în care aceștia activează sau a experienței care îi recomandă, desigur respectând limitările impuse de etica și deontologia profesiei.

Era tehnologică a creat nenumărate posibilități prin care serviciile de orice fel pot fi oferite unui număr tot mai mare de persoane. Inclusiv serviciile juridice pot fi accesate de diferite persoane într-un mod mai facil prin intermediul unor aplicații și site-uri specializate. Relația avocat client se dezvoltă astfel chiar și în lipsa contactului direct cu aceștia. Prin intermediul rețelelor de socializare, avocații își cresc expunerea publică cu scopul de a atrage cât mai mulți clienți, însă aceștia trebuie să aibă în vedere limitările specifice profesiei în ceea ce privește publicitatea. De asemenea, prin intermediul unor aplicații web, avocații pot interacționa cu clienții și se pot schimba documente esențiale în construirea strategiei juridice.

Colaboratori ai evenimentului organizat de Baroul Dolj sunt I.N.P.P.A Craiova, Facultatea de Drept din cadrul Universității din Craiova, în parteneriat cu Wolters Kluwer România și Editura Universul Juridic.

Politica