Jucării în valoare de aproape două milioane de lei au fost retrase de la vânzare de comisarii Autorătăţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, termporar sau definitiv, în urma unui control, la nivel naţional, la operatorii economici, inclusiv la cei care vând online.
Comisarii Autorităţii Nationale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au mers în control, la sfârşitul anului trecut, la câteva sute de operatori economici care activează pe piaţa jucăriilor, inclusiv la cei care fac comerţ online, pentru a verifica respectarea prevederilor legale privind siguranţa jucăriilor, scrie gndul.info
Au fost dispuse 301 de măsuri de oprire temporară de la comercializare pentru jucării în valoare de aproape 1,2 milioane de lei, pentru că operatorii nu au respectat cerinţele de marcare/etichetare şi informare a consumatorilor.
În ceea ce priveşte comerţul online, ANC a dispus 16 măsuri de remediere, respectiv de corectare sau completare a informaţiilor conţinute de site-urile de publicitate la care s-au depistat abateri.
De asemenea, s-a decis retragerea definitivă de la vânzare în 163 de cazuri, pentru că jucăriile nu respectau cerinţele esenţiale de siguranţă. Valoarea totală a acestor obiecte retrase depăşeşte 302.000 de lei.
Potrivit ANPC, s-au constatat abateri privind cerinţele generale de siguranţă, cât şi abateri privind cerintele speciale de siguranţă, la 265 de operatori economici, din 28 de judeţe, reprezentând 33% din totalul operatorilor controlaţi.
La cea mai mare parte a celor controlaţi – 621 din totalul de 824 de operatori, 75,36%, s-au depistat abateri de la prevederile legale.
Pentru abaterile constatate, au fost aplicate 770 de sancţiuni, din care 322 avertismente şi 448 amenzi contravenţionale.
Valoarea totală a amenzilor aplicate de inspectori a fost de peste două milioane de lei.
Sfaturile ANPC pentru cumpărătorii de jucării:
- Cumpărătorii sunt îndrumaţi să achiziţioneze jucării numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factura, bon fiscal, chitanţă fiscală), de care vor avea neapărat nevoie în caz de reclamaţie.
- Consumatorii sunt sfătuiţi să aleagă întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacităţile şi aptitudinile sale; jucăriile trebuie să fie însoţite de avertismente generale privind grupa de vârstă recomandată care ajută la alegerea jucăriei; să ştie că jucăriile care nu sunt destinate unui grupe de vârstă specifice pot să îi rănească.
- Clienţii să nu cumpere jucării cu părţi mici, detaşabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceştia au tendinţa să bage jucăriile în gură şi pot să se înece cu părţile mici.
- Consumatorii trebuie să respecte atenţionările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni. Ei trebuie să verifice existenţa instrucţiunilor de utilizare şi a avertismentelor specifice, însoţite de indicaţii privind precauţiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării; acestea trebuie să fie traduse obligatoriu în limba romană; să respecte întocmai aceste instrucţiuni şi precauţii.
Orice reclamaţie legată de o jucărie achiziţionată trebuie semnalată mai întâi vânzătorului/magazinului de la care a fost cumpărată şi în caz de nerezolvare, structurii teritoriale a ANPC.