Abdullah al II-lea, regele Iordaniei (foto), a susținut un discurs în Parlamentul European, captând pe deplin atenţia observatorilor din mai multe sfere instituţionale, nu numai europene. Cu toţii se aşteptau la o analiză a poziţiilor iordaniene în cazul situaţiei din Orientul Mijlociu, întotdeauna interesantă datorită poziţiei şi importanţei excepţionale pe care această ţară o are în păstrarea unui canal de dialog între lumile şi popoarele aflate altfel în dezechilibru conflictual. Dar, de data asta, acest discurs regal a fost cu mult mai mult.
A fost un disperat semnal de alarmă venit din mijlocul zonei de război, despre războiul care se pregăteşte, scrie adevărul.ro
Un conflict între Iran şi SUA va aduce “un haos indescriptibil”, a spus regele iordanian, întrebându-se ce se va întâmpla dacă “data viitoare, niciuna dintre tabere nu va face un pas în spate, aducându-ne pe toţi în mijlocul unui haos indescriptibil?…Un război total pune în primejdie stabilitatea întregii regiuni. În afară de asta, riscă să perturbe masiv întreaga economie mondială…dar să şi provoace o renaştere a mişcărilor teroriste din întreaga lume…Ceea ce se petrece acum în Orientul Mijlociu se repercutează peste tot în lume…Şi dacă Siria va rămâne prizoniera rivalităţilor internaţionale şi va fi din nou victima unui nou război civil? Şi dacă asistăm la o renaştere a Statului Islamic, Siria devenind baza lor pentru atacuri împotriva restului lumii? …Ce se va întâmpla dacă Libia ar deveni teatrul unui război total şi, în ultimă instanţă, ar deveni un stat eşuat? Dacă Libia s-ar transforma într-o nouă Sirie, doar mult mai aproape de continentul pe care-l numiţi casa dumneavoastră?”.
Monarhul iordanian, cel care poartă titlul ereditar de “custode” al locurilor sfinte musulmane şi creştine din Ierusalim, mai identifica şi un alt element care, provocând o explozie cu relevanţă religioasă în regiune, va putea fi motivul unei internaţionalizări rapide de tensiuni majore şi nu numai numai. El a subliniat, în acest context, pericolul pe care-l reprezintă poziţia israeliană, adică impunerea unei soluţii “de neimaginat” pentru palestinieni în momentul în care par să dispară ultimele speranţe privitoare la implementarea “soluţiei celor două state” susţinută de comunitatea internaţională. Astfel, monarhul iordanian a spus că acţiunea Israelului de a permite construcţii în teritoriul palestinian ocupat “în dispreţul total al legislaţiei internaţionale” poate fi descrisă drept cea “a unui stat care întoarce spatele vecinilor, perpetuează diviziunile între popoarele şi credinţele de pe glob”.
Acesta se referă la decizia lui Trump de a recunoaşte legalitatea implantărilor israeliene în teritoriile ocupate şi, ca atare, apartenenţa zonelor respective la Israel. Cu perspectiva unei poziţionări negative faţă de mult-aşteptata “componentă politică” a planului american pentru pace în Orientul Apropiat.
Avertismentul regelui iordanian dă fiori reci pentru că nu se limitează la analiza expozitivă a unui spaţiu de conflict sau a unei relaţii conflictuale anume, ci prezintă valenţele unei crize conjugate în spaţiul larg care îmbină hărţile Orientului Mijlociu şi Maghrebului. Acolo unde se conjugă acum cei doi factori majori ai posibilului conflict viitor.