miercuri, octombrie 2, 2024

Ultima ora

Sport

Camera Deputaților pune piedici programului de instalare a panourilor fotovoltaice

Camera Deputaților reintroduce autorizația de construire pentru panouri fotovoltaice și pune o nouă piedică în calea prosumatorilor (n.r. producători și consumatori de energie persoane fizice), se arată într-un comunicat al Greenpeace România. Potrivit organizației, cei 26.000 de cetățeni care s-au înscris în programul de instalare a panourilor fotovoltaice riscă să nu se încadreze în termenele de implementare stabilite în ghidul programului și pot pierde finanțarea de 20.000 de lei, scrie hotnews.ro

Printr-o modificare recentă a legii 50/1991 (privind autorizarea executării lucrărilor de construcții), Camera Deputaților a eliminat din textul de lege exceptarea panourilor fotovoltaice de la obținerea autorizației de construire. Exceptarea menționată fusese introdusă cu doar 4 luni înainte, în iunie 2019.

Practic, acest lucru va constitui o barieră pentru cei care doresc să devină prosumatori. Aproape 26.000 cetățeni sunt interesați să devină prosumatori și au solicitat deja finanțare de la Administrația Fondului pentru Mediu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Camera Deputaților, prin modificarea legii, a decis că toți cei care sunt interesați să își monteze panouri fotovoltaice au nevoie de autorizație de construire. Această cerință va bloca programul de finanțare demarat de Administrația Fondului pentru Mediu și va îngreuna orice inițiativă individuală de a produce energie curată.

Potrivit Greenpeace, pe termen scurt, cei mai afectați vor fi cei care doresc să acceseze programul de finanțare pentru fotovoltaice derulat de Administrația Fondului pentru Mediu. Cei 26.000 de cetățeni care au aplicat riscă să nu se încadreze în termenele de implementare stabilite în ghidul programului și pot pierde finanțarea de 20.000 de lei.

„Solicităm Parlamentului României și Guvernului să găsească rapid soluții pentru ca montarea panourilor fotovoltaice și termice, atât pe acoperiș, cât și pe sol, să se facă cu minim efort și cu respectarea normelor de siguranță. Este nevoie de o procedură clară, unitară, pentru toate autoritățile locale din țară și distribuitorii și furnizorii de energie.” spune Marian Mândru, coordonator de campanii la Greenpeace România.

Politica