Cabinetele şcolare din Craiova beneficiază de noi dotări. Şase scaune stomatologice au fost achiziţionate de municipalitate, acestea ajungând în unităţile şcolare din oraş. Alte opt ar urma să fie cumpărate anul viitor.
„A fost un program pilot în care au fost achiziționate șase scaune de acest fel, anul acesta. Două dintre ele sunt la dispensarul studențesc, celelalte sunt la liceul Carol, Mihai Viteazu, Liceul Traian Vuia și Titulescu. În paralel cu aceste scaune au fost achiziționate și 14 autoclave pentru sterilizarea instrumentelor, moderne, digitalizate și cu toată aparatura modernă. Continuăm în acest sens și în anul 2020 cu tot ce înseamnă cabinete medicale la școli și tot ce înseamnă dotare în așa fel încât să se poată să se intervină urgent, rapid în orice situație care apare în timpul orelor”, a declarat primarul Craiovei, Mihail Genoiu.
Potrivit medicilor şcolari, aparatura nu a mai fost schimbată din anii ’80.
„Scaunul este dotat conform normelor europene. În cadrul cabinetelor de medicină școlară se pot asigura absolut tot ceea ce înseamnă profilaxia cariei dentare, tratamente profilactice pentru elevi. Pentru studenți se poate realiza partea de urgență și, de asemenea, orice fel de tratament preprotetic, însemnând de la igienă și până la profilaxie. Scaunele pe care le aveam în dotare erau din 1984, dentior 4 și dentior 5. Erau mult învechite, transmisia era pe bază de curea, în nici un caz electrice. Modernizările se văd de la sine. În plus, avem o modernizare pe partea de tratamente de canal, avem micromotor care este realizat și creat pentru a suporta viteze foarte mici. Suntem în linie cu tratamentul modern, în sensul că avem proteipere, niște ace speciale cu care putem realiza tratamentul pe canal de înaltă performanță. Având acele unituri învechite, până acum se realizau consulturi, dar, în majoritatea cazurilor, se deferau către cabinetele private. Acum, cu această investiție, tratamentele vor putea fi făcute aici. Autoclavul este extrem de performant. Sistemul de apă este creat și adus în interiorul cabinetului. Împreună cu DSP-ul, s-a organizat partea de conștientizare a medicilor privitor la circuite, sisteme etc. Suntem în secolul actual cu tratamentul de stomatologie”, a precizat mediul Radu Pisc.
Anca Ilie, director al Serviciului Public Management Spitale, Cabinete Medicale şi Creşe din municipiul Craiova, a menţionat: “Investiția în unituri dentare și autoclave a fost anul acesta în jur de 240.000 de lei, iar anul viitor urmează celelalte opt cabinete stomatologice care au mai rămas. Nu există contracte cu medicii, serviciile medicale se fac de către medicii noștri. În fiecare unitate școlară, la cabinetele stomatologice și de medicină generală avem medici angajați, cu asistente”.