Generalul (r) Nicolae Ciucă, doljean de la Pleniţa, a trecut de votul comisiei de specialitate din Parlament, primind aviz pozitiv pentru funcţia de Ministru al Apărării într-un eventual guvern Orban. Avize favorabile au primit şi mehedinţeanul Virgil Popescu, pentru Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, şi doljeanul Ionuţ Stroe, pentru Ministerul Tineretului.
La ieșirea de la audieri, fostul șef al Marelui Stat Major a dezvăluit care sunt planurile sale privind programul de înzestrare militară a Armatei, afirmând că așteaptă derularea unor proiecte de anvergură, unele dintre acestea depinzând, însă, de rapiditatea cu care se mișcă magistrații.
Întrebat ce va face pentru deblocarea achizițiilor din MApN, scrie evz.ro, generalul Ciucă a explicat: „În momentul de față, procesul pentru derularea achizițiilor este temporizat. Practic, e întârziat cu mai bine de 8 luni de către firma furnizoare, General Dynamics. Noi am avut întâlniri la nivelul MApN, iar noua echipă de management de la General Dymaics a venit cu un masterplan care ne asigură că la finele lunii ianuarie va fi livrat primul lot comandat”.
Pe de altă parte, există pe rol, la instanțele de judecată, contestații pe alte programe: „Pe ceea ce înseamnă programele de corvete și rachete de coastă, ele se află acum în justiție, la Curtea de Apel și la Tribunal. Când se finalizează în instanță disputa dintre firmele competitoare, dăm drumul la procesul de achiziții. Referitor la rachetele de coastă, procesul de achiziție este acum întrerupt, dar va fi reluat”.
Președintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul privind trecerea în rezervă a generalului Nicolae Ciucă din Ministerul Apărării Naționale, potrivit unui comunicat transmis de Administrația Prezidențială, informează europafm.ro. Șeful Statului Major al Apărării, Nicolae Ciucă, a anunțat, vineri, că va trece în rezervă, după ce PNL l-a propus pentru funcția de ministru al Apărării în Guvernul Orban, anunţul fiind făcut la ceremonia organizată în Parcul Carol cu ocazia Zilei Armatei Române, mai arată sursa citată.
Deputatul Ionuţ Stroe, propus la Tineret şi Sport a vorbit despre EURO 2020: „România găzduieşte anul viitor patru meciuri la Campionatul European de Fotbal EURO 2020, o urgenţă este finalizarea obiectivelor asumate de guvern. Şi voi încerca să accelerez întreg procesul de realizare a acestor investiţii pentru a ne onora angajamentele şi pentru a nu rata această mare oportunitate. Angajamentele şi obligaţia guvernului cuprind: construirea a patru stadioane pentru antrenamentul echipelor participante, a 150 de baze sportive şi a 100 de terenuri de şcoală mici”.
Tot oltean este şi ministrul propus pentru Finanţe, Florin Cîţu. Acesta este vâlcean, dar reprezintă Bucureştiul în Senat. El a fost respins însă în comisii.
Aviz pozitiv a primit însă preşedintele PNL Mehedinţi, Virgil Popescu, propus ministru al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri. El a afirmat, miercuri, în comisiile reunite pentru Economie: „OUG 114 a creat perturbații foarte mari. La consumatorii non-casnici prețurile au crescut și la energie și la gaze cu peste 25%. Asta înseamnă scăderea competitivității industriei românești și o posibilă creștere a inflației. S-a făcut un transfer de profit de la producător la furnizor. Nu este ușor de definit consumatorul vulnerabil, dar prețul de 68 lei/MWh nu este un ajutor, ci o subvenție pentru toată lumea. Trebuie un calendar de abrogare, stabilit împreună cu Comisia Europeană. Trebuie definit consumatorul vulnerabil”.
Virgil Popescu a mai spus la audieri că dorește deblocarea investițiilor din Marea Neagră.
„Faptul că ea a apărut în 28 decembrie cu aplicabilitate de la 1 ianuarie… De Exon trebuie să știm dacă s-a trimis scrisoare către premier. Când vom ajunge la minister vom vedea exact. Modul în care s-a lucrat acum cu 3 sau 4 versiuni ale legii Offshore a redus încrederea investitorilor”, a mai adăugat Virgil Popescu.
Votul pentru învestirea Guvernului Ludovic Orban urmează să aibă loc luni, de la ora 14.00, în plenul reunit al Parlamentului.