28 de avocaţi stagiari care au promovat recent examenul au depus jurământul profesional, la finele săptămânii trecute, în cadrul unui eveniment ce a avut loc în Aula „Mihai I al României” din cadrul Universităţii din Craiova. Tot cu această ocazie, decanul Baroului Dolj, avocatul Lucian Săuleanu, i-a înmânat Premiul „Avram Iancu” avocatului Daniel Fenechiu, vicepreședinte al Uniunii Naționale a Barourilor din România (U.N.B.R.), pentru întreaga sa activitate juridică din cei peste 20 de ani de activitate.
„Pe 19 septembrie, s-a decis ca această distincţie să fie acordată domnului avocat Daniel Fenechiu senator în Parlamentul României, vicepreşedinte al Uniunii Naţionale a Barorurilor din România (UNBR). Acesta s-a implicat în susţinerea drepturilor avocaţilor, în Parlamentul României, iar denumirea premiului pleacă de la cel care a fost Avram Iancu, avocat de profesie, care, pe lângă toate calităţile de revoluţionar, s-a implicat serios pentru susţinerea drepturilor românilor din Transilvania, luptându-se cu autorităţile austro – ungare, de fapt menirea oricărui avocat, aceea de a lupta împotriva posibilelor abuzuri ale statutului. (…) Acest premiu a fost reluat în ultimii ani pentru că am considerat că este foarte important ca în felul acesta să onorăm activitatea şi personalitatea acelor colegi avocaţi care s-au implicat în susţinerea intereselor avocaturii sau care au o carieră de excepţie”, a declarat Lucian Săuleanu, decanul Baroului Dolj.
Daniel Fenechiu, parlamentar, a vorbit despre importanţa conlucrării avocaţilor cu politicienii aflaţi în poziţii de decizie.
„În momentul în care politicile publice erau foarte bine caracterizate în Parlament, cel mai aproape îmi erau problemele confraților. La început, a durat un timp să înțeleg cum pot face ceva din Parlament pentru această profesie. Pentru că este o foarte mare diferență dintre teorie și practică. Avocații parlamentari erau foarte dezbinați din cauza orientărilor politice diferite și din această cauză a fost dificil să îi apropiem. Anul trecut am constat că se mișcă ceva în avocatura românească, există un grup de decani care chiar vor să facă ceva și în acel context am constatat că problemele avocaților se rezolvă numai în Parlamentul României. Am avut, de exemplu, sesizări de la mai multe barouri din țară referitoare la încălcarea dreptului avocatului de a intra în sediul de Parchet sau de Poliție cu telefonul mobil. A fost o muncă destul de interesantă de a explica unui parlamentar, ca să ne susțină demersul, de ce are nevoie un avocat de un telefon mobil. Colegii noștri, între care domnul Lucian Săuleanu, ne-au trimis toate motivațiile necesare iar în momentul când parlamentarii au înțeles, Procurorul General al României a venit cu un nou ordin prin care avocații intră cu telefoanele mobile în sediul Parchetelor. Urmare a presiunii exercitate de profesie, la o întâlnire pe care am organizat-o cu peste 20 de decani, Ministrul Justiției a fost de acord să mărească onorariile din oficiu, cert este că situația s-a rezolvat în două zile. Și atunci, toată lumea a înțeles că pentru drepturile tale, indiferent că ești avocat sau nu trebuie să te bați”, a explicat Fenechiu.
Ambii au avut mesaje de susţinere şi pentru noi avocaţii. Acestora le-au adresat mesaje şi Ion Turculeanu, vicepreşedintele UNBR, dar şi Sevastian Cercel, decanul Facultăţii de Drept din Craiova.
„Pentru voi, cei tineri, care depuneţi jurământul, nu pot decât să vă felicit. Să ştiţi că viaţa de avocat nu este una plină de îngeri, veţi avea de luptat şi, uneori, veţi dori să renunţaţi. Vă îndemn să folosiţi toate drepturile în faţa instanţelor de judecată”, a spus profesorul Turculeanu.
„Sunt onorat să particip la această dublă ceremonie. Ştiu că Baroul Dolj a pregătit-o cu multă migală. Ve felicit din tot sufletul, pe dumneavoastră, cei nou – veniţi, ştiu că sunt emoţii, pe care le veţi păstra foarte multă vreme, dar orice shimbare în bine, pe care, sunt convins că o veţi aduce, este de bun augur”, a fost mesajul profesorului Cercel.