vineri, octombrie 4, 2024

Ultima ora

Sport

Felix Bănilă a demisionat

Șeful DIICOT, Felix Bănilă, a demisionat, la trei zile de la solicitarea președintelui Klaus Iohannis.

Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a declarat miercuri că a avut discuţii cu şeful DIICOT, Felix Bănilă, căruia i-a transmis că ”e inacceptabil modul în care s-a acţionat vineri la domiciliul familiei Melencu. E important să respectăm legea, dar trebuie să avem respect faţă de suferinţă şi nu ne costă nimic să fim oameni”.

Presa a relatat de marţi faptul că ministrul justiţiei i-ar fi reproşat modul în care a fost gestionat cazul Caracal şi felul în care a fost tratată familia Melencu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

De altfel, acesta a fost şi motivul pentru care preşedintele Iohannis a cerut luni revocarea din funcţie a şefului anti-mafia. „În condiţiile în care oamenii au aşteptarea legitimă de a fi apăraţi, este revoltator felul în care unele instituţii publice au reacţionat şi în ceea ce priveşte crima de la Caracal. Ce s-a întâmplat în ultimele zile e un exmplu de „aşa nu”. Este extrem de grav că cei care conduc instituţii ale statului român girează astfel de comportamente prin care posibili infractori sunt trataţi cu mânuşi iar victimele sunt tratate cu duritate şi agresivitate”, a spus şeful statului. Reacţia preşedintelui a venit după ce mama Luizei Melencu, a declarat că a fost obligată şi ameninţată de un comisar de poliţie să dea probele biologice şi cele de ADN, precizând că a vrut să se răzgândească, dar apoi a fost obligată să dea respectivele eșantioane, scrie Adevărul.

În replică, ieri, Felix Bănilă a declarat că va trata cu seriozitate solicitarea preşedintelui, dar că se va consulta cu colegii şi cu superiorii săi, susţinând că activitatea DIICOT nu poate fi redusă doar la cazul Caracal. „Activitatea DIICOT nu se rezumă numai la cazul Caracal şi de aceea, vreau să vă asigur despre faptul că demisia şefului DIICOT, dacă aceasta se va produce, va fi rezultatul unui amplu proces cognitiv şi nu doar expresia unei simple porniri instinctuale, golită de importanţa funcţiei, de care, de altfel, sunt pe deplin conştient”, a susţinut acesta.

Instituţia pe care Bănilă o conduce de un an s-a „remarcat” şi prin tergiversarea dosarului „10 august”. Mai exact, din septembrie anul trecut procurorii de aici sunt aşteptaţi să soluţioneze plângerea Jandarmeriei privind presupusa lovitură de stat, în condiţiile în care toţi cei implicaţi au declarat că nu au avut informaţii din care să reiasă că pe 10 august 2018 ar fi avut loc o tentativă de lovitură de stat. În lipsa unei decizii în acest sens, Parchetul militar a fost nevoit să decline dosarul „10 august” către DIICOT, în condiţiile în care infracţiunile contra ordinii constituţionale intră în competenţa lor.

Astfel, dosarul a fost „îngropat” definitiv, susţin specialiştii în drept. Un alt episod stânjenitor pentru DIICOT s-a petrecut la începutul acestui an, când Bănilă s-a lăudat cu una dintre cele mai mari capturi de droguri din istoria ţării, aproape 1000 de kg de cocaină în valoare de 300 de milioane de dolari. Deşi şeful DIICOT declara atunci că depistarea cocainei „a fost rodul unei ample investigaţii”, în zilele următoare zeci de pachete cu cocaină au început să răsară pe litoral, fiind aduse de mare şi nu de procurori.

Politica