Peste 200 de furturi din autoturisme au avut loc anul acesta în Craiova. Cu toate acestea, poliţiştii vorbesc de o scădere, faţă de anul trecut, a acestui gen de infracţiuni.
Ultimele furturi din autoturisme sesizate au avut loc în cartierul Rovine, în această săptămână. Şase maşini, parcate în apropiere una de alta, au fost sparte. Hoţii au spart geamurile şi au furat sisteme media, în special CD-playere. Spargeri similare au avut loc anterior şi în zona Parcului Puşkin. Hoţii au furat sisteme media din şapte autoturisme.
Până acum, făptaşii nu au fost găsiţi.
În primele opt luni ale anului, arată datele transmise de reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj, la solicitarea Jurnalul Olteniei, la nivelul secţiilor de poliţie din Craiova, în primele 8 luni ale acestui an au fost sesizate 208 fapte de furt din autoturisme, înregistrându-se o scădere de 8,37 %, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
„În luna august a acestui an, în Craiova au fost înregistrate 24 de astfel de fapte. De asemenea, în urma activităţilor desfăşurate de poliţiştii craioveni, în primele 8 luni ale acestui an au fost soluţionate 196 de dosare penale având ca obiect furturi din autoturisme.
Vă comunicăm faptul că situaţia operativă înregistrată la nivelul subunităţilor de poliţie este analizată în permanenţă, itinerariul de patrulare al echipajelor de poliţie fiind adaptat în funcţie de evoluţia acesteia”, explică reprezentanţii IPJ Dolj.
Aceştia fac şi recomandări pentru prevenirea furturilor din autoturisme:
– Montaţi-vă un sistem de alarmă performant şi nu uitaţi să îl activaţi la părăsirea autoturismului.
– Se recomandă ca autovehiculele să fie parcate în locuri bine iluminate, în zone unde pot fi observate în permanenţă de către proprietar.
– Schimbaţi imediat sistemele de siguranţă ale autoturismului dacă aţi pierdut sau v-au fost sustrase cheile.
– Dacă aparatura electronică cu care este dotat autoturismul dumneavoastră este prevăzută cu faţă detaşabilă, este indicat ca aceasta să fie luată pe timpul nopţii.
– Nu vă lăsaţi la vedere, în interiorul maşinii diferite bunuri de valoare (dispozitive antiradar, sisteme GPS, genţi, borsete, laptop-uri).
– În staţiile de alimentare cu carburanţi, pe timpul achitării contravalorii combustibilului, acţionaţi sistemul de blocare al uşilor.
– Inscripţionaţi numărul de înmatriculare al vehiculului pe obiecte uşor demontabile (oglinzi exterioare, baterii, casetofoane). În cazul sustragerii, aceste obiecte vor fi mai greu de valorificat, deci mai puţin tentante.
– Asiguraţi-vă că portierele s-au închis atunci când părăsiţi maşina, chiar dacă aveţi impresia că telecomanda a activat închiderea.
– Pentru eventuale reparaţii, nu vă adresaţi atelierelor neautorizate sau mecanicilor ocazionali. Riscaţi să rămâneţi fără componente care funcționează sau să vi se facă copii de pe chei.