duminică, noiembrie 24, 2024

Ultima ora

Sport

Taxele din 2020, sub lupa craiovenilor până vineri

Mai sunt doar câteva zile în care craiovenii pot spune dacă sunt sau nu de acord cu taxele şi impozitele pe care ar urma să le plătească în 2020. Proiectul a fost lansat în dezbatere publică, iar locuitorii oraşului pot transmite sugestii până pe 6 septembrie.

Reamintim că pentru la anul, Primăria Craiova are în calcul unele majorări de taxe şi impozite, dar şi introducerea unora noi.

De exemplu, în 2020, Primăria vrea să introducă o taxă pentru parcarea de reşedinţă cu plată. Aceasta va fi: în zona 2 a oraşului de 100 lei/an, în zona 1 – 120 lei/an, iar în zona 0 – 150 lei/an.
„Taxa se plăteşte anticipat în conformitate cu procedura aprobată prin HCL 31/2017 cu modificările şi completările ulterioare. Taxa pentru parcarea de reședință cu plată, pe domeniul public al municipiului se recalculează începând cu data de întâi a lunii următoare celei în care a survenit modificările cu privire la dreptul de proprietate sau de utilizare al bunului”, se menţionează în documentul publicat pe site-ul Primăriei Craiova.
În plus, ar urma să fie organizate şi licitaţii pentru locuri de parcare.
Pe de altă parte, taxa pentru parcarea curentă pe domeniul public al municipiului, cu excepţia parcărilor prin SMS sau alte mijloace de plată, semnalizată prin indicator „Parcare cu plată”, se stabileşte la 43 lei/an, faţă de 41 lei cât este acum.
Impozitele pe clădiri ce vor fi plătite de craioveni vor înregistra creşteri anul viitor, cu până la aproape 50 de lei, iar majorări vor fi şi la impozitele pentru terenuri.
De exemplu, pentru o clădire cu cadre din beton armat sau cu pereţi exteriori din cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic, cu instalaţii de apă, canalizare, electrice şi încălzire (condiţii cumulative), acum se plăteşte un impozit de 1.013 lei/mp, iar de la anul impozitul va fi de 1.060 lei/mp.
Şi nivelul impozitului/taxei pe teren pe hectar pentru terenurile situate în intravilanul municipiului Craiova, înregistrate în registrul agricol la categoria de folosinţă terenuri cu construcţii ar urma să crească din 2020.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Astfel, pentru terenurile situate în zona A a oraşului va fi de 9.113 lei/ha, faţă de 8.712 lei cât este acum, pentru cele din zona B – este propus un impozit, în 2020, de 6.889 lei/ha faţă de 6.586 lei în 2019, pentru terenurile aflate în zona C a oraşlui, impozitul ar urma să crească de la 4.507 lei/ha la 4.714 lei, iar pentru cele din zona D – de la 2.141 lei la 2.239 lei/ha.
Primăria Craiova vrea să aplice şi în 2020 un impozit majorat cu 500% pentru clădirile şi terenurile neîngrijite din oraş.
Criteriile de încadrare în categoria clădirilor şi terenurilor au fost aprobate în 2017, de consiliul local.

ZONAREA MUNICIPIULUI CRAIOVA INTRAVILAN în funcţie de care se stabileşte impozitul (taxa) pe clădiri si impozitul (taxa) pe teren

ZONA A – Perimetrul cuprins între străzile:
Vest: str. Paşcani, str. Maria Tănase, str. Brestei, str. Mohorului, str. Str. Călugăreni, Câmpia Islaz, str. Pictor H. Barbousse, str. Alexandru cel Bun, str. Petuniilor, str. Bucovăț, str. Ecaterina Teodoroiu, Str. Şoimului, Bvd. 1 Mai.
* Sud: Bvd. 1 Mai, str. Unirii, str. Corneliu Coposu, str. Ana Ipătescu, str. Anul 1848.
* Est: str. Anul 1848, str. G-ral Magheru, str. Împăratul Traian, str. Sărarilor, str. Calea București, str. Petre Ispirescu, str. N. Iorga.
* Nord: str. N. Iorga, str. Frații Golești, str. G-ral C-tin Argetoianu, str. G-ral Cernătescu, str. Serg. C-tin Popescu, str. Lămâiţei, str. Brazda lui Novac, str. Mareșal Averescu, str. 1 Decembrie 1918, str. Doljului, str. Opanez, str. G. Enescu, str. Pașcani.
ZONA B – Perimetrul cuprins între străzile:
Vest: Limita estică a localităţii Izvorul Rece, Calea Severinului, Canalul HC 200, Canalul HC 181/1, limita intravilan până la intersecţia cu DE 1, limita vestică a proprietăţilor S.C. CEZ CRAIOVA S.A., Regia Autonomă de Transport Craiova, SC VALROM INDUSTRIE SRL, canal până la Balta HB 479, limita de est a Bălţii HB 479 până la intersecţia cu str. Fermierului, str. Pelendava, limita estică a lacului Craioviţa, str. Râului până la intersecţia cu str. Popoveni.
* Sud: str. Popoveni până la intersecţia cu bvd. Nicolae Romanescu, bvd. N. Romanescu până la intersecţia cu bvd. 1 Mai, str. Unirii, limita de nord a Parcului Nicolae Romanescu, limita de sud a U.M., drumul de exploatare DE 357 până la intersecţia cu calea ferată Craiova-Calafat.
* Est: Limita Vestică de-a lungul Căii ferate Craiova-Calafat, str. Caracal, limita vestică a străzii Drumul Apelor şi aleile, calea ferată București-Craiova-Timişoara.
* Nord: Limita sudică a Căii ferate Bucureşti-Craiova-Timișoara, limita de sud a localităţii Izvorul Rece.
ZONA C – Perimetrul cuprins între străzile:
Limita exterioară a zonei B până la marginile localităţilor componente ale municipiului Craiova respectiv Şimnicul de Jos, Făcăi, Popoveni, Mofleni, Cernele, Izvorul Rece, Rovine.
ZONA D *Începând cu anul fiscal 2008, în zona D a municipiului Craiova sunt cuprinse cele 7 (şapte) cartiere arondate municipiului Craiova, respectiv Mofleni, Popoveni, Cernele, Izvorul Rece, Făcăi, Rovine şi Şimnicul de Jos.
Proiectul de hotărâre privind stabilirea şi aprobarea impozitelor şi taxelor locale, pentru anul 2020 se găseşte pe site-ul Primăriei Craiova.
„Persoanele fizice sau persoanele juridice interesate pot depune propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare, până la data de 06.09.2019, la Centrul de Informații pentru Cetățeni din cadrul Primăriei Municipiului Craiova, str A. I. Cuza nr. 7, prin fax: 0251.411.561, e-mail: [email protected]”, spun reprezentanţii Primăriei.

Politica